4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

'Herşey aile içinde kalmamalı'

TBMM Töre ve Namus Cinayetlerini Araştırma Komisyonu üyeleri, incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır'a geldi.

AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin başkanlığındaki Töre ve Namus Cinayetleriyle Kadınlara ve Çocuklara Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu üyeleri, sabah saatlerinde Ankara'dan Türk Hava Yolları'na (THY) ait tarifeli uçakla Diyarbakır'a geldi. Komisyon üyesi 9 milletvekili, Diyarbakır Valisi Efkan Ala'yı makamında ziyaret etti.

Geliş nedenleriyle ilgili basın mensuplarına açıklama yapan Komisyon Başkanı AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, töre ve namus cinayetlerini araştırmak üzere Diyarbakır'a geldiklerini ifade ederek, "AKP ve CHP'den oluşan 9 milletvekiliyle birlikte Diyarbakır'da çalışmalar yapacağız. Bizim görevimiz toplumsal konularda araştırma yapmak, daha sonra bunu rapor haline getirerek ilgili bakanlığa ve hükümete sunmaktır.

Geçen yıl araştırma komisyonu kuruldu ve bu dönemin başında komisyonumuzu çalıştırmaya başladık. İlk 4 haftada 40'a yakın akademik, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve ayrıca bakanlıktaki uzman arkadaşlarımızla bir araya gelerek bir çerçeve çizdik. Son 5 yılı taradığımızda töre ve namus cinayetlerinde kadına karşı ve çocuğa karşı şiddete özellikle birinci derecede İstanbul'un daha sonra Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Van ve Karadeniz'in karşımıza çıktığını gördük.

Gideceğimiz illeri de buna göre tespit ettik. İstanbul'da mağdur olan kadınlarla, cezaevindeki erkeklerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, kadın sığınma evleriyle görüştük. Biz raporu yazmadan önce resmi tamamlamak istiyoruz. Herkesin bakış açısını raporumuza yansıtmak istiyoruz. Bugün bu amaçla Diyarbakır'dayız.

Diyarbakır, Komisyon için ve hazırlayacağımız rapor açısından çok önemli bir şehirdir. Diyarbakır'da Valilik bu konuya duyarlı ve çok etkin sivil toplum kuruluşları var. Ayrıca üniversitede bu konuda uzman akademisyenler bulunuyor. Diyarbakır'da ikinci gün saha çalışması yapacağız. İnanıyorum ki buradan çok önemli bilgiler alarak gideceğiz" dedi.

"ZİHİNSEL DEĞİŞİM GEREKLİ"

Töre ve namus cinayetlerinin çözümü için 4 ana başlık altında incelenmesi gerektiğini ifade eden AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, şunları söyledi:
"Birincisi yasamada eksik kalan bir taraf var mı, ikincisi yasaların kağıtta kalmaması, üçüncüsü şu andaki mevcut yasalarda nerde tıkanmalar var, dördüncüsü koordinasyonda nerede problem var.

Bunları tespit ediyoruz. Töre ve namus cinayetlerinde bizim tespitimize göre en önemli şey zihinsel değişimdir. Zihinsel değişimde kısa, orta ve uzun vadede ne yapabiliriz onun araştırması içindeyiz. En önemlisi kadınlarımızın hayatlarında ne yapması gerektiğine karar vermesidir, bu da çok önemlidir. Bu anlamda kadının güçlendirilmesi gerekiyor. Bu 4 konuda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu çalışmada Diyarbakır'ın bizim için çok önemli bir veri tabanı oluşturduğunu düşünüyoruz."

Hülya Avşar'ın erkekleri ikna etme kabiliyetiyle ilgili komisyona yardım edebileceği
açıklamalarıyla ilgili soruya Şahin, "Bu işi başarmamız için kadınların zihinsel değişimi kadar erkeklerin de zihinsel değişimini gerçekleştirmemiz gerekiyor. Burada tek taraf değil toplum mağduriyeti, kadınla birlikte erkek ve çocuk mağduriyeti var. Hülya hanımın söylemek istediği oydu. Bu anlamda gerekli çalışmaları yapacağız. Bu sorunun çözümü noktasında her türlü desteği almaya hazırız" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman ise, Hülya Avşar'ın bu soruna yaklaşımının doğru olmadığını belirterek, "Hülya Avşar'ın bilimsel olarak bu soruna yaklaşım tavrı doğru değildir. Avşar'ın 'Her şey aile içinde kalmalı' sözleri bence yanlış öğretiler içerisindedir. Şiddetle mücadele bu şekilde yapılamaz. Zaten şiddet uygulamak isteyen erkeklerin de beklentisi kadının susması ve söylememesi tarzındadır. Şiddetle mücadele için kadının bunu söylemesi lazım ki o şiddetin önüne geçebilelim. Hülya Avşar'ın bir programda söylediği sözler çok yanlıştır" şeklinde konuştu.

Töre ve Namus Cinayetlerini Araştırma Komisyonu heyeti, öğleden sonra sivil toplum örgütleriyle, resmi kurum ve kuruluş temsilcileriyle bir araya gelecek.

.
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2005 Pazartesi 17:03:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?