7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

İçme suyuna zehir karıştı iddiası

Diyarbakır'da içme sularına, bölgede faaliyet gösteren Shell şirketinin petrol atıklarının karıştığı iddia edildi.

Diyarbakır'da 1973-1994 yılları arasında Shell firması tarafından petrol çıkarılması sırasında zehirli atıkların arıtılmadan yer altına verilerek lokasyon yapıldığı iddia edildi.

Yıllar önce İngiliz gazetesi "The Guardian"da yer alan bir habere dayanarak ve Türk basınına da yansıyan, Shell şirketinin iç yazışmalarının ele geçirilmesiyle ortaya atılan iddialara göre, Diyarbakır içme suyunun bölgede faaliyet gösteren Shell şirketinin petrol artıklarıyla zehirlendiği belirtildi.

İddialar sebebiyle, Diyarbakır'da 2 milyon kişiye içme suyu sağlayan kaynağın sağlık koşullarına uygunluğu konusunda ne gibi tedbirlerin alındığı, ODTÜ araştırma sonuç raporu, İngiliz Grrenpeace'in yayınladığı basın bildirisi ve TBMM tutanaklarına geçen bu çalışmanın ne aşamada bulunduğu, Diyarbakır'da içme suyunun sağlandığı Devegeçidi Baraj Gölü ile Midyat İlçesi'ne bağlı Beyazsu Köyü'nde içme suyu olarak kullanılan ve yakında Mardin merkezine de içme suyu temin edilecek olan kaynağın temizliği veya kirliliği merak konusu oldu.

http://www.midyat.net sitesinde yer alan habere göre, Shell tarafından açılmış olan kuyulardan alınan su numuneleri incelendi. Çalışmalar sonucu kirliliğin temizlenmesi konusundaki öneriler, Çevre Bakanlığı'na sunuldu. Ayrıca İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı'nın, Diyarbakır içme suyuna petrol atıklarının karıştığı iddiasına ilişkin soru önergesine, Çevre Bakanı Mustafa Taşar'ın yazılı cevap verdiği öğrenildi.

Bakanlık, konuyla ilgili olarak kısa, orta ve uzun vadeli çalışmalar belirlemiş ve alınması gereken tedbirleri bir yazıyla Shell fimasına bildirmişti. Ancak son zamanlarda Midyat Beyazsu ile ilgili ortaya atılan bazı iddialarda ve bir internet sitesinde geçen habere göre bu konunun sonuçlanmadığı, sonuçlandıysa ne gibi tedbirlerin alındığının kamuoyuna açıklanması isteniyor.

.
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2006 Pazartesi 14:13:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Muhammet Cevat IP: 81.214.225.xxx Tarih : 11.01.2006 13:49:39
Sırtını dost sandıkları avrupa birliğine dayayanlara ibrettir. Avrupalıların insanımıza verdiği değeri gösteren bir olay. Yazık bu kadar kanser artışının vardır elbet bir sebebi, kıyalarımıza radyoaktif atıklarını bırakırlar, iç kesimlerde altın arayalım diyerek zehirli maddeler kullanırlar, petrolü işleyip zehrini içimize boşaltırlar; olay budur.