7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Kürtçe yayın için hazırlıklar tamamlandı

Radyo Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) başvurulmasının ardından çıkan izinle yapılacak "Kürtçe yayın" için hazırlıklar tamamlandı.

Yarın akşam başlayacak olan Kürtçe programların fragmanları, gün içinde yerel televizyon kanallarında veriliyor. Diyarbakır'da Gün TV ve Söz TV adlı yerel kanallar, yayın için tüm hazırlıklarını tamamladı. İlk programı saat 20.15'te "Derguşa Çande" adlı programıyla verecek olan Gün TV'de heyecanlı bir bekleyiş başladı.

Kürtçe yayının sembolik bir adım olduğunu ifade eden Gün TV Genel Yayın Yönetmeni Cemal Doğan, "Yaklaşık 2 yıl önce, 23 Mart 2004 tarihinde, farklı dil ve lehçelerdeki yayın yönetmeliğine dayanarak Kürtçe yayın yapmak için Radyo Televizyon Üst Kurulu'na başvurmuştuk. Kürtçe'nin Kırmançi lehçesinde 'Derguşa Çande' isimli bir kültür sanat programı yapmak için başvurmuştuk. Bu 2 yıllık süreç nihayet tamamlandı. RTÜK ile aramızda yazışmalarımızda çeşitli sıkıntılar oldu ve nihayet tamamlandı. Yarın 20.15'te bu programa başlayacağız. Kürtçe'nin Kırmançi lehçesinde Diyarbakır ve bölgenin kültür ve sanat tarihine yönelik bir sohbet programı olacak. Mevcut yönetmeliğe göre günde sadece 45 dakika, haftada toplam 4 saat yayın yapabileceğiz. Yine alt yazı zorunluluğu var. Radyoda ise günde 1 saat Kürtçe yayın yapabileceğiz. Bu da haftada toplam 5 saate tekabül ediyor. Çeşitli sıkıntılar olacaktır. Biz bu yönetmeliğin iyileştirilmesini istiyoruz. Türkiye için önemli bir adım, bunun devam etmesi gerekiyor. 45 dakikalık 1 programı bilgisayar ortamına aktarmak, montajını ve çevirisini yapmak, 1 veya 1.5 günümüzü alacaktır. Türkiye'de bu yayınların hakkını 3 yayıncı kuruluş aldı. Bu yayınımız, Pazartesi ve Perşembe günleri olacaktır" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 22 Mart 2006 Çarşamba 19:17:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?