7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

'Mektubun tartışılması pozitif'

Danimarka hükümetine, "Roj TV"nin kapatılmaması için 56 belediye başkanı adına bir mektup yazan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Mektubumuzun Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) tartışmaya açılmış olmasının, Türkiye'de demokrasi ve tartışma kültürüyle farklılıkların bir değer olarak algılanması sürecine pozitif bir katkı sunduğunu umuyorum" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, belediyenin yoksullar için inşaatını tamamladığı ve 10 bin yoksul vatandaşa hizmet sunacak olan aşevinde incelemelerde bulundu. İncelemelerini tamamlayan Başkan Baydemir, basın mensuplarının, terör örgütü PKK çizgisinde yayın yapan Roj TV ile ilgili Danimarka hükümetine yazdığı mektuba ilişkin sorularını yanıtladı. Yeni bir tartışma ortamı oluşturma niyetinde olmadıklarını söyleyen Başkan Baydemir, "Ancak ifade etmek isterim ki, Türkiye'de birtakım tabuların ortadan kaldırılması için herkesin düşüncelerini özgürce ifade etmesi gerekir.

'BEN DE ROJ TV İZLİYORUM'

Umuyorum ki, mektubumuzun TBMM'de tartışmaya açılmış olması, Türkiye'de demokrasi ve tartışma kültürüne, ayrıca Türkiye'de farklılıkların bir değer olarak algılanması sürecine pozitif katkı sunmuştur. 56 belediye başkanı olarak bizler, Türkiye'de demokrasi kültürünün gelişebilmesi, farklılıkların kendilerini özgürce ifade etme sürecinin açılabilmesi için hiçbir sesin susturulmaması gerektiğine inanıyoruz. Kabul etmemiz gerekiyor ki Roj TV, Türkiye'de önemli bir yurttaş toplumu tarafından izlenmektedir. Ben de Roj TV izliyorum" diye konuştu.

"Bir televizyon kanalının kapatılmasının Türkiye'nin demokrasisine ve barışına sunacak hiçbir katkısı olmayacağını" ileri süren Osman Baydemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

ARITMAN BÖLGEYİ GÖZLEMLEDİ Mİ?

"Dolayısıyla bunu kapatmak yerine, Roj TV'nin veya başka bir televizyon kanalının Türkiye'de yayın yapabilmelerinin hukuki ve sosyal koşullarını oluşturmamız gerekiyor. Ben mektubumuzu soru önergesiyle TBMM'ye veren CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'a bir açıdan teşekkür ediyorum. Bir başka açıdan da Türkiye'nin gerçeğini artık kabul etmemiz gerekiyor. Sayın Arıtman, acaba Şırnak, Hakkari, Mardin ve Diyarbakır'a geldi mi? Şayet geldiyse, buradaki yurttaşlarımızın bu konudaki gözlem ve taleplerini biliyorlar mıdır? Bu nedenle Roj TV ve benzeri televizyon kanallarının Brüksel'de veya Avrupa'nın başka kentlerinde yayın yapmalarına gereksinim kalmasın.

'MEKTUPTA SUÇ TEŞKİL EDECEK İBARE YOK'

Ankara, İstanbul; hatta Diyarbakır'da yayın yapabilecekleri bir hukuksal zemine biz Türkiye olarak kavuşmuş olalım. Dolayısıyla oraya aktarılan kaynağın Türkiye'nin kendi iç dinamiği içinde harcamasına da biz tanıklık etmiş oluruz. Böylesi bir televizyon kanalının Türkiye'de yayın yapması, RTÜK'ün de denetimine tabi olmasını beraberinde getirir. Dolayısıyla bu tür kaygılar da otomatik olarak ortadan kalkar. Mektubun içerisinde suç teşkil eden herhangi bir ibare yoktur. Kaldı ki metni 56 belediye başkanı adına kendim kaleme aldım ve gönderdim. Metnin içerisindeki her bir kelimeyi, her bir kavramı büyük bir sorumluluk ve titizlikle yerleştirdiğimi söyleyebilirim."

Türk televizyon kanallarına açıklama yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in, daha sonra Kuzey Irak'ta yayın yapan Kürdistan Televizyon kanalına konuyla ilgili Kürtçe açıklama yapması dikkat çekti.

.
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2006 Çarşamba 17:05:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?