4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

'Miting ertelenebilir ama Kürt Sorunu ertelenemez'

Diyarbakır Valiliği tarafından ertelenen "Kürt Sorununa Demokratik Çözüm ve AB'ye Evet" mitingiyle ilgili açıklama yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, mitingin ertelenebileceğini, ancak Kürt sorunu çözümünün ertelenemeyeceğini söyledi.

AB ile müzakerelerin başlamaması halinde demokratikleşme sürecinde birtakım gerilemelerin olacağı kaygısını duyduklarını söyleyen Baydemir, "Diyarbakır'da planlanan mitingin, Ankara'da başka bir siyasal partinin düzenlediği mitingle takvimsel olarak çakışması ise tamamen tesadüftür" dedi.

Diyarbakır'da sivil toplum örgütlerinin bugün yapmak istediği mitingin ertelenmesi üzerine basın toplantısı yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Türkiye'nin AB sürecini desteklediklerini söyledi. DEP eski Milletvekili Selim Sadak ve çok sayıda vatandaşın katıldığı basın açıklamasını, tertip komitesi adına Mehmet Akif Ersoy Tiyatro Salonu'nda yapan Osman Baydemir, "Türkiye'nin AB'ye entegrasyonu destekleyen tavrı ve Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümü konusunda bölge illerindeki çok sayıda belediye başkanıyla birlikte demokrasi ve barış mitingini içtenlikle destekledik.

Ertelenen Diyarbakır mitinginin, bugün Ankara'da başka bir siyasal partinin düzenlediği mitingle takvimsel olarak çakışması, bizler açısından tamamen tesadüftür. Bazı çevrelerin bu iki mitingin çakışması durumunu bir siyasal ve toplumsal kutuplaşma ya da siyasal grupların kitlelerini yarıştırması olarak lanse etmesinden büyük rahatsızlık duyduk.

Toplumsal kutuplaşmayı, kitleleri karşı karşıya getirmeyi, etnik milliyetçiliği hiçbir zaman için tasvip etmedik. Bu, benimsemediğimiz bir siyaset tarzı olduğu gibi, bundan sonra da yurttaşlarımızı ve halklarımızı karşı karşıya getirecek, birlikte yaşama istencine zarar verecek bir tutumumuz olmayacaktır.

Etnik toplumsal ya da siyasal kutuplaşma ve çatışma değil, halkların eşit kardeşliği ile özgür ve demokratik birlikteliğinden yana olduğumuzu bir kez daha ifade etmekte fayda görüyoruz. Eğer bizlere destek veren toplumsal kitleleri mutlaka yarıştırmamız gerekiyorsa, gelin demokratik hoşgörüde, barış, dostluk ve kardeşlik duygularında yarışalım" dedi.

"Diyarbakır mitinginin gerçekleşmesi halinde kıyametin kopmayacağı görülecektir" diyen Belediye Başkanı Baydemir, "Siyaseten ve aynı zamanda demokratik bir hakkın kullanımı bakımından büyük önem atfedilen bu mitingin ertelenmiş olması, şüphesiz ki her şeyin sonu anlamına gelmiyor.

Miting ertelenebilir, ama Kürt sorununun çözümü ertelenemez; miting ertelenebilir, ama barış ertelenemez; miting ertelenebilir, ama demokrasi ertelenemez; miting ertelenebilir, ama Türkiye'nin çağdaşlaşma hedefi ertelenemez; miting ertelenebilir, ama Türkiye'de yaşanan tüm halklar için özgür bir gelecek istemi ertelenemez. Erteleme mantığının faturasının, 80 yıllık Cumhuriyet tarihimizde çok ağır olduğunu biliyoruz" şeklinde konuştu.

'Kürt muhalefetinin' 1999 yılında silahı yöntem dışına çıkarması ve aynı yıl Helsinki'de Türkiye'nin AB sürecine dahil olmasıyla birlikte demokratik atılım kapısının aralandığını söyleyen Baydemir, "Eğer müzakereler başlamaz ise, ivmesini yakalamış olduğumuz demokratik süreçte birtakım gerileme ve handikapların gerçekleşebileceğinden elbette kaygı duymamız gerekiyor.

Bunun gerçekleşmemesi için de kentimiz Diyarbakır'daki yurttaşlarımız zaten bugüne kadar çok önemli ve çok saygın bir desteği ortaya koymuştur, bugünden sonra da ortaya koyacaktır. Türkiye'nin mutlak demokratikleşmesi ve her koşulda toplumsal barışa ulaşması için yurttaşlarımız, AB olsa da olmasa da gayret sarf etmeyi sürdürecek.

Ama AB'nin deneyimi bütün yurttaşlarımız için önemli bir fırsattır. Bu fırsatın herkes tarafından desteklenmesi gerekiyor. Bu fırsatın kaçmaması için birbirimizi yok saymadan çaba göstermemiz gerekiyor. Türkiye'nin AB'ye giriş sürecini desteklediğimizi ifade etmek istiyoruz.

Kürt'ün, Laz'ın, Çerkez'in ve Türkiye'de yaşayan diğer tüm etnik grupların ve inanç topluluklarının ekonomik anlamda varlık gösterebilmesini, demokratik anlamda eşit ve özgür bir hayat sürebilmesini istiyoruz" dedi.

Diyarbakır Valiliği tarafından ertelenen mitingin önümüzdeki günlerde yapılacağı öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2005 Pazar 17:35:24
Güncelleme :4 Ekim 2005 Salı 13:24:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
SERHAT IP: 85.101.43.xxx Tarih : 3.10.2005 11:26:46
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı sn.Osman Baydemirin görüşlerini destekliyorum başkanımız haklıdır bu ülkedeki KÜRT sorunu yasakçı bir inkar ve imha politikasıyla asla çözülemez bizler t.c devletinde yaşayan kürt kökenli vatandaşlar olarak kendi yasal haklarımızı istiyoruz ayrıca Diyarbakırda yapılmak istenen mitingin vallikçe engellenmesinide kınıyorum.