7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Nevruz programı belli oldu

21 Mart tarihinde kutlanacak olan "Nevruz Bayramı"nın etkinlik programı, düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı. Kutlamalara Kürdistan Özerk Bölgesi Başkanı Mesut Barnazi ile Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani de davet edildi.

Her yıl 21 Mart tarihinde kutlanan baharın gelişini simgeleyen Nevruz Bayramı için hazırlıklara başlandı. 2000 yılından bu yana olaysız şekilde kutlanan her yıl binlerce kişinin katıldığı Nevruz etkinlikleri için oluşturulan bin 500 görevlinin bulunduğu tertip komitesi, geçtiğimiz pazartesi günü program etkinliklerini belirleyerek, Diyarbakır Valiliği'ne izin için başvurdu. 21 Mart tarihinde düzenlenecek olan etkinlikle ilgili bugün Büyükşehir Belediyesi Konukevi'nde basın toplantısı düzenlendi.

Nevruz Tertip Komitesi Başkanı Necdet Atalay, Türkiye'nin en kitlesel ve bireysel katılım itibarıyla en büyük organizasyonunun hazırlıklarının tamamlandığını belirterek, "Son 6 yıldır benzer şekillerde kutluyor olmamamızın da verdiği tecrübeyle çeşitli iş bölümleri, yerleşim ve planlamayı tamamlamış bulunmaktayız. Talabani ve Barnazi'yi Nevruz kutlamalarına davet ettik ama henüz bir cevap almış değiliz. Nevruz'a Barzani'yi Kürdistan Özerk Bölgesi Başkanı sıfatıyla, Talabani'yi ise Irak Cumhurbaşkanı sıfatıyla davet ettik. Nevruz kutlamasında Diyarbakır bölgesinden Koma Azad, İran Mahabat kentinden Koma Şevnum, Avrupa'dan Koma Çarnewa, Türkiye'den ise İlkay Akkaya ve Edip Akbayram sahne alacak. Bunun yanı sıra popüler bir sanatçımız da kutlamada olacaktır" şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, "Bazı çevreler ve bazı köşe yazarları tarafından Diyarbakır'daki Nevruz'un olaylı geçebileceği düşünülüyor" sorusuna Tertip Komitesi Başkanı Necret Atalay, "Son 6 yıldır Nevruz öncesi benzer gerginlikler bazı çevreler tarafından oluşturulmaya çalışıldı. Biz bunları dikkate almıyoruz. Bazı çevreler ısrarla provoke etmek isteyebilir. Diyarbakır, bu manada kendi büyüklüğünü ispatlamıştır. Nevruz, son 6 yıldır 750 bin kişinin katılımıyla olaysız ve problemsiz kutlanmıştır. Bu yıl da tüm amacımız, bu şekilde devam etmesidir. Hazırlıklarımız bu yönde devam etmektedir" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Her şeyden önce Nevruz, benim de üyesi olduğum Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) bayramı değildir, bu coğrafyada yaşayan tüm insanlarımızın bayramıdır. 2000 yılının öncesine bakıldığında istenmeyen olaylar ve acılar yaşandı. Ancak, 2000 yılının sonrasına bakıldığında Nevruz gerçekten yakışır bir tarzda coşkuyla kutlanıyor. Bazı çevreler ve köşe yazarları tarafından kaleme alınan herhangi bir gerilim olacak propagandasına girişmemek gerekir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 15 Mart 2006 Çarşamba 15:24:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Diyarbakırlı Ahmet IP: 85.102.201.xxx Tarih : 15.03.2006 20:12:52
Bir Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olarak hemşehrim olmayan kişilerin toplanacağını biliyorum. Diyarbakırlı bile değil onlar. barzani ve talabanin davet edilmesinide Lanetliyorum. Barış ve kardeşlik dedikleri sadece apoyla olmak istedikleri; teröristler hariç herkese düşman kesilen bir yığın oluşturacaklar yine. Allah başınıza taş yağdırmasın diye dua edin, o güler de yakın çünki.