4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

'Parmak izi takibi hak ihlali'

Tek Gıda İş Diyarbakır 2 No'lu Şube Başkanı Cemal Doğrul, TEKEL Tütün İşletme Fabrikası'ndaki işçilerin parmak izi ve kamera sistemiyle takip edilmesi uygulamasının kaldırılması amacıyla valiliğin İnsan Hakları İl Kurulu'na başvurdu.

Tek Gıda İş Diyarbakır 2 No'lu Şube Başkanı Cemal Doğrul, Diyarbakır TEKEL Tütün İşletme Fabrikası ve Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü işyerlerinde çalışan işçi statüsündeki personelin parmak izinin alınarak takip edilmesini İnsan Hakları İl Kurulu'na taşıdı.

Giriş-çıkışlarda parmak izinin yanına kamerayla kontrol sisteminin de yerleştirildiğine dikkat çekilen dilekçede, "Bu uygulamalar işçiler arasında büyük bir huzursuzluğa yol açıyor. Komisyonumuzca insan haklarına aykırı uygulamaya tavır alınmasını talep etmekteyiz.

Mevcut yasalarımızda bu uygulamaya ilişkin bir düzenleme bulunmamakta. Personel arasında çok ciddi rahatsızlığa yol açan bu uygulama, üretimin düşmesine de sebebiyet vermekte. Bu uygulama insan hakları ve temel alışma normlarına aykırı düşmektedir" denildi.

Anayasada parmak izi alıp, denetleme hakkının kolluk görevlilerine verildiğine vurgu yapılan dilekçede, polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nun 5. maddesinin a, b, c, d, e bentlerine göre kimden ve hangi şartlarda parmak izinin alınacağının açıkça belirtildiği kaydedildi.

Uygulanan yöntemle sadece işçi personelden alınan parmak izine istinaden her gün işe giriş ve çıkışlarda, işçilerin cihazlara parmaklarını bastıklarını ve bu uygulamanın dermotolojik bulaşıcı hastalıklar açısından da sakınca doğurduğu belirtilen dilekçede, "Bu uygulama Anayasa'da da bulunan 'Kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir muameleye tabi tutulamaz' hükmüne aykırıdır.

İlgili kamu kurumlarından beklentilerimiz, bu uygulayamaya son verip 'İnsan haklarına uygun bir denetleme' biçimiyle bu yoklama işlemini yapmasıdır" denildi.

Konuyla ilgili birçok yerdeki insan hakları kurullarınca ihlal tespiti yapıldığı vurgulanan dilekçede, şunlar ifadelere yer verildi:

"Toplumda ve kamu görevlilerinde insan hakları bilincini geliştirmek, insan haklarını korumak, ihlal iddialarını incelemek ve araştırmak, insan hak ve özgürlüklerini kullanılmasının önündeki engellerle hak ihlallerine yol açan sosyal, siyasi, hukuki ve idari nedenleri incelemek, araştırmak ve bunların çözümüne ilişkin önerilerde bulunmak görevini üstlenen kurulunuzun bu uygulamayı sonlandıracağını ve var olan huzursuzluğu ortadan kaldırarak yeni bir başlangıca vesile olacağına inanıyoruz."

Dilekçeyle yapılan başvuruların ardından Diyarbakır İl İnsan Hakları Kurulu'nun ise oluşturduğu iki ayrı komisyonla iddiaları araştırmak için çalışma başlattığı belirtildi.

.
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2005 Salı 16:57:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?