8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Soğuk tören

Atatürk'ün, fahri hemşehriliği kabul edişinin yıldönümü törenlerinde Diyarbakır Valisi'nin Başkan Baydemir'e soğuk davrandığı gözlendi. Baydemir, PKK eylemine dönen sokak gösterilerinde taraflı davranmakla suçlanmıştı. törene katılan askerlerin de Baydemir'e mesafeli tavrı dikkati çekti.

Anıt Park'taki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, anıta çelenkler sunuldu. Buradaki törene, Diyarbakır Valisi Efkan Ala, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kemal Alataş ile diğer yetkililer katıldı.

Büyükşehir Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Tiyatro Salonu'nda devam eden kutlamada, katılımcılara üzerinde Atatürk resmi bulunan kokart dağıtıldı.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İlhan Diken, burada yaptığı konuşmada, Atatürk'ün Diyarbakır'a duyduğu hayranlık nedeniyle 5 Nisan 1926 tarihinde kendisine önerilen fahri hemşehriliği kabul ettiğini söyledi.

Diken, şöyle konuştu:

"Atatürk, onuruna verilen yemekte yaptığı konuşmada Diyarbakır'a önem verilmesi gerektiğini ve yeni Diyarbakır kurulurken eski yapıların yıpratılmadan korunmasına ilişkin hassasiyetlerini dile getirmiştir. Ancak, Atatürk'ün yıllarca önce dile getirdiği bu öngörüsüne rağmen, maalesef kentimiz ilgisizlik nedeniyle şehircilik anlamında erozyona uğramış, tarihi misyonuna yakışır bir kent haline gelememiştir. Tarihi değerlere sahip çıkılması Atatürk'ün de isteğiydi. Biz bu vasiyete uyduğumuzu, tarihi surların çevresinde yürüttüğümüz çalışmalarla surlarımızın ihtişamlı görüntüsünü ortaya çıkarmakla gösterdik. Atatürk, Diyarbakır'a tarihi dokusu ve sosyo-politik yapısı nedeniyle ayrı bir değer biçmiştir."

Daha sonra, Büyükşehir Belediyesi Korosu, Atatürk'ün sevdiği şarkıları seslendirdi. Koro konserinin son bölümünde Kürtçe şarkılar da okudu.

Tören, okullararasında düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesi ve "Atatürk ve Diyarbakır" konulu fotoğraf sergisinin gezilmesiyle sona erdi.


Hürriyet
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2006 Çarşamba 15:28:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Baran IP: 81.213.239.xxx Tarih : 5.04.2006 22:26:08
Tarih ve Milletimiz bu belediye başkanını asla affetmeyecektir. Teröre verilen primleri bi tarafa bırakın şehre kaybettirdiklerini geçin, adımızı lekelemesinide bırakın, Diyarbakırın namusunu kirletti NAMUSUNU. Diyarbakırlı hayin değildir, Diyarbakırlı terörist değildir, hiç bir Diyarbakırlı kendi esnafına, hemşerisine bu zülmü yapmaz, Diyarbakır o günleri hiç haketmedi Hiç.