8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

STK'lar olayları değerlendirdi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Yusuf Alataş, Diyarbakır'da meydana gelen üzücü olayların bölge halkında ve genel olarak Türkiye'de ciddi bir gerilime ve tansiyonun yükselmesine neden olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz ay terörist cenazesi sonrasında çıkan olaylar nedeniyle İHD Genel Merkezi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanlığı ve Mazlum-Der Genel Başkanlığı'nın Diyarbakır'da 2 günden bu yana yaptığı incelemeler, düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.

İHD Diyarbakır Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan İHD Genel Başkanı Alataş, Diyarbakır'da meydana gelen olaylarda 11 kişinin hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü ve kaygı duyduklarını belirterek, "Olaylar sırasında yerel yöneticiler ve sivil toplum örgütleri devre dışı bırakılmıştır. Olaylar sonrasında 3 sendika yöneticisinin tutuklanmasını da bu kapsamda değerlendiriyor ve kınıyoruz. Meydana gelen üzücü olaylar, bölge halkında ve genel olarak Türkiye'de ciddi bir gerilime ve tansiyonun yükselmesine neden olmuştur. Son olaylar bir kez daha göstermiştir ki, şiddet kullanımı sadece ve sadece sorunların daha da büyümesine, çözümsüzlüğe ve yeni acıların yaşanmasına neden olmaktadır. Vatandaşların demokratik tepkilerini, şiddetten kaçınarak, kamu ve özel sektör gibi işyerlerine zarar vermeyecek şekilde dile getirmeleri, kendilerini ifade etmeleri gerekir. Çok ciddi sosyal ve psikolojik travmalar yaşayan çocuklarımızın toplumsal gösteri ortamlarına sokulmamasına özen gösterilmelidir" dedi.

Basın mensuplarının, "Teröristlerin bundan böyle öldürüldüğü bölgede defnedilmesini nasıl karşılıyorsunuz?" sorusuna, İHD Genel Başkanı Yusuf Alataş, cenazelerin teslim edilmemesinin hem insan hakları hukukuna hem de insancıl hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek, "Zaten bu tür uygulamaya uluslararası belgeler izin vermez. Bu yönde yapılacak düzenlemeler, kesinlikle insancıl hukuka ve insan hakları hukukuna aykırı olacaktır. Böyle bir düzenleme yapıldığında bunun düzeltilmesi için yapılacak ihlallerden dolayı da bizler gerekli mücadeleyi vereceğiz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2006 Perşembe 00:32:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Arif IP: 85.106.227.xxx Tarih : 13.04.2006 01:14:37
İnsan Haklarını savunduğunu söyleyenlere sormak lazım adınız niye insan hakları savunucusu diye, kalkmışlar pkk terörünü savunur hale gelmişler hala insanlıktan haktan hukuktan bahsediyorlar. Dağda elinde silahla, bombayla Askerimize saldıranlar, şehre indiğinde Polisimize Vatandaşımıza kan kusturuyorlar. Bu yaratıkların dağdaki leşlerini dağda bırakmamamakla şimdiye kadar çok büyük hata yaptı Devletimiz. Bu olaylar gösterdiki pkk kendi yandaşlarının ölülerinden bile siyaset yapıp yaptırıyor. Allah yanınıza koymasın. Allah Vatanımızı , Milletimizi korusun.