7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Terör zararları ödeniyor

Terörden doğan zararların karşılanması konusunda 31 bin 153 dosyayla en çok başvurunun yapıldığı Diyarbakır'da, 269 dosya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) döndü. AİHM'nin kararının isabetli olduğunu söyleyen Vali Yardımcısı Erol Özer, "Bu karar yapmış olduğumuz çalışmaların meyvesidir" dedi.

AİHM'nin, köylerinden göç ettirilenlerle ilgili davada Türkiye'de oluşturulan "Tazmin Komisyonu"nun yetkisini tanıması ve 8 bin kişinin yaptığı bin 600 başvuruyu Türkiye'ye yönlendirmesi memnuniyetle karşılandı. AİHM'nin kararının isabetli olduğunu söyleyen Diyarbakır Vali Yardımcısı Erol Özer, "AİHM'nin Strasburg'da vermiş olduğu Tunceli örnek davasıyla ilgili son kararı oldukça isabetli ve yerinde buluyoruz. AİHM'nin almış olduğu bu karar yapmış olduğumuz çalışmaların meyvesidir" diye konuştu.

'Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması' hakkında çıkarılan 5233 sayılı kanun çerçevesinde şimdiye kadar 31 bin 153 başvurunun yapıldığını kaydeden Özer, "Özellikle bu kararın çıkması için il ve ilçelerde komisyon üyeleri büyük çaba sarf etti. Terör ve terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması konusunda arkadaşlarımız çalışarak çok sayıda vatandaşımızın mağduriyetini gidermiştir.

AİHM'nin almış olduğu bu karar yapmış olduğumuz çalışmaların bir meyvesidir. Olumlu sonuçlar AİHM'yi bu yönde karar almaya yöneltti. At sırtında, helikopterlerle köylere gidilerek vatandaşların zararları tespit edildi. Bu kişilerin kendilerine veya vekillerine bedelleri ödendi, ödenmeye de devam edecektir" şeklinde konuştu.

Vali Yardımcısı Özer, terörden zarar gören vatandaşların tazminatlarının hızla ödendiğini belirterek, "Diyarbakır'da 5233 sayılı Terör ve Terörden Doğan Zararların Karşılanması Kanunu kapsamında şu ana kadar bin 928 karar aldık. AİHM'de 269 dosya bulunuyor. Toplam kabul karar sayısı ise bin 169'dur. 19 trilyon 988 milyar 799 milyon lira ödenek istedik. Şu ana kadar 8 trilyon 537 milyar 780 milyon lira ödeme yaptık" dedi.

.
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2006 Çarşamba 17:04:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?