4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Töre kurbanları için anıt

Türkiye ve dünyada töre cinayetlerine kurban giden kadınların anısına Diyarbakır’da bir yaşam parkı açıldı. Parka, Uluslararası Af Örgütü tarafından değişik ülkelerden töre nedeniyle öldürülen 7 kadının yaşam öykülerinin yer aldığı bir anıt dikildi.

İspanya’dan Alicia Aristregui, Kolombiya’dan Esperanza Amarismiranda, Filipinlerden Maria Teresa Carlson, Türkiye’den Güldünya Töre ve N.Ç’nin ülkeleri, isimleri farklı olsa da, kaderleri ortak; hepsi birer töre kurbanı.

Türkiye’de son 5 yılda sayıları 332’yi bulan töre kurbanları ile değişik ülkelerdeki kurbanlar, şimdi de Diyarbakır’da kurulan bir anıtta buluştu. Bağlar Belediyesi tarafından kurulan Kadın Yaşam Parkı’na, kadına yönelik şiddetin durdurulması için kampanya yürüten Uluslararası Af Örgütü tarafından bir anıt dikildi. Türkiye ve dünyadaki 7 töre kurbanının yaşam öykülerinin yer aldığı anıtın, insanlara ders olması umut ediliyor.

Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, kadına yönelik şiddetin durdurulması için yürütülen mücadelenin bir parçası olduklarını söyledi. Kadına yönelik şiddetin sadece Diyarbakır’da olmadığını belirten Özsökmenler, “Bu bütün dünyada böyle.

Bir araştırmaya göre, dünyadaki her üç kadından biri şiddet mağduru. Ayrıca görüldüğü gibi, değişik ülkelerde bu şiddet sonucu ölen kadınlar var. Bu belki de dünyanın en haksız eylemi. Kendilerine yönelik baskılara direndikleri için öldürülüyorlar. Bunu hatırlamak ve karşı durmak gerekiyor”dedi.

Park ve anıtın töre kurbanlarına ithaf edildiğini ifade eden Özsökmenler, “Hep hatırlamak ve dur diyebilmek için yapılmış bir anıt. Buradan gelip geçenler, kadınların nasıl cefa çektiklerini bir kez daha hatırlayacaklar”diye konuştu.

Ancak tüm çabalara rağmen, kadına yönelik şiddet durmak bilmiyor. Anıtın açıldığı günlerde İstanbul ve Diyarbakır’da yine kadına yönelik şiddet vardı.
.
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2005 Perşembe 16:20:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?