4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Uyuşturucu kullanımı artıyor

Uyuşturucu kullanan çocuk sayısının her geçen gün arttığı Diyarbakır'da, ilk tam teşekküllü Madde Bağımlısı Çocukları Tedavi Yaşam ve Eğitim Merkezi, Kasım ayında hizmete giriyor.

Yaşamevi Koordinatörü Mehmet Kaya, merkezin 2 milyon dolara mal olduğunu belirterek, "Diyarbakır'da sokakta çalışan çocuk sayısının 20 bin civarına çıkması, uyuşturucu ve suça karışan çocuk sayısını beraberinde getiriyor. Hedefimiz, bu projeyle yılda 200 çocuğu topluma kazandırmaktır.

Sokakta çalışan çocuk sayısının önlenmesi halinde bağımlı çocuk sayısı 3-5 yılda biter" dedi.

Uyuşturucu kullanımının her geçen gün arttığı Diyarbakır'da, çocukları uyuşturucu batağından kurtarmak için Sağlık Bakanlığı ve sivil toplum örgütleri harekete geçti.

Türkiye Eczacılar Birliği, Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve destek kuruluşların katkısıyla "Diyarbakır Madde Bağımlısı Çocukları Tedavi Yaşam ve Eğitim Merkezi" kuruldu.

"Yaşamevi" adı verilen uyuşturucu bağımlısı çocuklar için açılan tedavi, rehabilitasyon ve iş edindirme merkezi, Kasım ayında hizmete girecek. 2 milyon dolara mal olacak merkezde yılda 200 çocuğun topluma kazandırılması hedeflenirken, bölgedeki ilk madde bağımlıları tedavi rehabilitasyon merkezi tam teşekküllü hastane biçiminde tasarlanıyor.

100 çocuğun birarada barınabileceği yaşamevinde, tedavi ve rehabilitasyonun yanı sıra, televizyon salonları, cep sineması, spor alanları da çocukların kullanımına sunulacak. Merkezde 2 psikiyatrist, 6 pratisyen hekim, madde bağımlılığı konusunda eğitim görmüş 6 hemşire, 2 sosyal hizmet uzmanı ve 2 psikolog görev yapacak.

Diyarbakır'da son yıllarda yoğun yaşanan göçle birlikte nüfus patlaması yaşandığına değinen Yaşamevi Koordinatörü Mehmet Kaya, "Sokaklarda çalışan çocuk sayısının 20 bin civarına çıkması, aynı zamanda uyuşturucu madde kullanan çocuk sayısının da aynı paralelde artmasına neden oluyor.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından son 6 ay içerisinde çeşitli suçlara karışmış 360 çocuğun uyuşturucu kullandığı tespit edildi, ancak gerçek rakamlar çok yüksek boyutlarda" şeklinde konuştu.

REHABİLİTASYON MERKEZİ KASIM AYINDA HİZMETE GİRİYOR

Madde kullanan kişilere yönelik tedavinin yapılacağı Yaşamevi'nin bölgede bir ilk olduğunu ifade eden Kaya, "Diyarbakır Valiliği, mevcut binanın temini ve personel ihtiyacını karşılayacak.

Büyükşehir Belediyesi, ambulans ve tedavi gören çocuklar ve aileleri için sıcak yemek verecek. Türkiye Eczacılar Odası ve destek kuruluşlar ise, diğer bütün araç gereçleri karşılayacak.

Tam teşekküllü biçimde yapılan 5 katlı hastanede, madde bağımlısı çocukların tedavi ve rehabilitasyonunun ardından, merkezin bitişiğinde açılacak olan iş atölyesinde meslek edinmeleri ve eğitimlerinin devamı sağlanacak.

Tedaviden sonra meslek edinen çocuklar, özel sektörlerde istihdam edilecek ve aynı suçlara ve uyuşturucu maddelere yönelmemeleri için çocuklar, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü bünyesinde kurulan çocuk polisi tarafından sıkı takibe alınacak.

Merkezde tedavi görecek olan çocukların tüm masrafları ücretsiz yapılacağı gibi, ailelerine de her gün sıcak yemek verilecek. Merkezde 100 çocuk bir anda barındırılacak ve tedavi süresince çocuklar, uzman kişiler tarafından rehabilite edilecek" şeklinde konuştu.

Proje kapsamında yılda en az 200 çocuğu tedavi ettikten sonra topluma kazandırmayı hedeflediklerinin altını çizen Mehmet Kaya, "Sokaklarda şu an 20 bin civarında çocuk çalışıyor ve bunların çoğu, cesaretlenmek için çeşitli uyuşturucu madde kullanıyor.

Sokakta çalışan çocuk sayısının azalması halinde, proje sayesinde uyuşturucu sorununu Diyarbakır'da 3-5 yıl içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Tabii, sokakta çalışan çocukların da bir şekilde arınması gerekiyor. Madde bağımlılığı en fazla çocukların sokaklarda çalıştığı sıralarda tetikleniyor" dedi.

Yaşamevi'nin dış kaba inşaatının bittiğini, belediyenin çevre düzenlemesi yaptığını anlatan Yaşamevi Koordinatörü Mehmet Kaya, merkezi Kasım ayında faaliyete sokmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2005 Cuma 14:52:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?