7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Yurtlardaki 34 çocuk kayıp

Hıdır KahveciDiyarbakır'da Çocuk Yuvası ve Esirgeme Kurumu'na teslim edilen ve aralarında kızların da bulunduğu 34 çocuğun kayıp olduğu iddia edildi. Konuyla ilgili açıklama yapan İl Vali Yardımcısı Hıdır Kahveci, olayın doğru olup olmadığını bulmak için araştırma yaptıklarını ifade ederek, 1990'lı yıllardan itibaren yuvadan ayrılarak bir daha geri dönmeyen 34 çocukla ilgili araştırma yaptıklarını söyledi. 

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun valiliklere gönderdiği yazıda, "Valilik İnsan Hakları Kurullarının" yurtlarda inceleme yapması talimatını verdi. Bunun üzerine harekete geçen Diyarbakır Valiliği İnsan Hakları Kurulu üyeleri, 26 Aralık 2005 tarihinde Diyarbakır Çocuk Yuvası'nda incelemelerde bulundu. 

Bakanlığın bu talimatı üzerine Diyarbakır'daki çocuk yuvası ve yurtlarında yapılan incelemelerde ise, devletin denetiminde olması gereken 34 çocuğun kayıp olduğu ortaya çıktı. Komisyon üyeleri bunları kayıt altına alıp rapor yazarken, yaptıkları denetimlerde çocuk yuvası ve yurtlarda bulunması gereken ve aralarında 2 yaşındakilerin de bulunduğu kız ve erkek 34 çocuğun kayıp olduğunu tespit etti. Yurttan kaçtıkları ya da kayıp oldukları söylenen çocuklar arasında 12-17 yaşlarında 18 kız da bulunuyor. 

7 aydan bu yana araştırmalarını sürdüren kurul üyelerine verilen cevapta, 3-4 yaşlarındaki çocukların bile yurttan kaçtıklarının bilgisinin olduğu öğrenildi. Komisyon üyelerinin bu tespitinin ardından çocuk yuvası ve yurt müdürleri gelip komisyona bilgi verdi. Müdürler, yuva ve yurtlarda kalan bazı çocukların aileleri tarafından götürüldüğünü, bazılarının ise yöneticilerin bilgisi olmadan kaçtıklarını söyledi. Komisyon üyelerinin, "aileleri tarafından yurttan alındığı" ya da "kaçtığı" belirtilen çocukların tespit edilmesi için Emniyet Müdürlüğü'ne yaptığı başvurulara şimdiye kadar sağlıklı bir cevap gelmediği belirtildi. Komisyon üyelerinin tespitinde kaçtıkları bildirilen çocuklar arasında yaşları 12 ile 17 arasında değişen 18 kızın da bulunduğu belirlendi. 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Diyarbakır Vali Yardımcısı Hıdır Kahveci, konuyla ilgili bazı basın yayın organlarında yer alan haberler üzerine, yurtlardaki çocuklarla ilgili olumsuz iddiaların söz konusu olmadığını belirtti. Konunun, Valilik İnsan Hakları Kurulu'nda gündeme geldiğini kaydeden Kahveci, "Bu konuyu İnsan Hakları Kurulu'nda bir kurul üyesi gündeme getirdi. Biz de araştırma yaptık. 1990'lı yıllardan bugüne kadar değişik yaşlarda 34 çocuğun yurttan bir şekilde ayrılıp bir daha geri dönmediğini tespit ettik. Çocukların akıbeti konusunda bilgi edinmek için araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca konuyu Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi'ne ilettik" ifadelerini kullandı.
Bu arada İl İnsan Hakları Kurulu'nca oluşturulan komisyonun önümüzdeki günlerde tekrar kayıp çocukları gündeme getireceği ve akıbetlerini araştıracağı öğrenildi.

.
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2006 Perşembe 02:27:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?