5
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

25 yıl sonra DNA testi

Gaziantep'te, 25 yıl önce idam edildikten sonra defnedilen Veysel Güney'in ailesinin, mezarın açılarak DNA testiyle kimlik belirlemesi yapılması için savcılığa yaptığı başvurusu kabul edildi. Mezar açılarak DNA testi için kemik örneği alındı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Asri Mezarlığı'na gelen Veysel Güney'in ağabeyi Ayhan Güney ve beraberindekiler, mezarın açılmasından önce basın açıklaması yaptı. 

Gaziantep 78'ler Girişimi Sözcüsü Ali Yıldız, Ayhan Güney ve Mersin 78'ler Derneği Başkanı Ethem Dinçer ile Güney'in bir grup akrabasıyla birlikte yaptığı basın açıklamasında, 12 Eylül 1980 döneminde binlerce insanın yargısız infaza uğradığını, bu insanlardan onlarcasının suçlarının delillendirilmeden idam edildiğini, binlercesinin de cezaevlerinde suçsuz yere yatıp işkence gördüğünü öne sürdü. 

Veysel Güney'in, girdiği bir çatışmada bir üstteğmeni şehit ettiği ve bir polis memurunu da ağır yaraladığı iddiasıyla yargılanıp idam kararına çarptırıldığını belirten Yıldız, “Bu iddiaların hazırlık soruşturması ve yargılanması dahil bu süreç 40 günde askeri mahkeme tarafından tamamlanmış. Bu karar da 10 Haziran 1981'de Gaziantep'te sabaha karşı infaz edilerek yerine getirilmiştir” diye konuştu.
Veysel Güney'in kaybolan mezarının büyük çabalar sonucu bulunduğunu anlatan Yıldız, şöyle devam etti: 

“Uzun uğraşlarımız sonucunda mezarın yerini belirledik. Mahkemeye söz konusu mezarda yatan kişinin Veysel Güney olup olmadığının belirlenmesi için DNA testi yapılmasını istedik. Bugün de açılacak mezarda bulunan kemik örnekleri alınarak DNA testi için Adana Adli Tıp Kurumu'na gönderilecek.” 

Gaziantep 5. Asliye Hukuk Mahkemesi Yargıcı Haluk Okul'un gözetiminde açılan mezardan alınan kemik örnekleri bir torbaya konularak DNA testi için Adana Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. 

Bu arada mezarlık çevresinde güvenlik güçlerinin yoğun önlem aldıkları görüldü.

-OLAY-

Güney'in ailesi, mezarın açılarak DNA testiyle kimlik belirlemesinin yapılması için geçen ay savcılığa başvurmuştu.
Veysel Güney'in ağabeyi Ayhan Güney'in avukatı İnan Öztürk, yaptığı açıklamada, 10 Haziran 1981'de idam edilen Veysel Güney'in cenazesinin ailesine verilmediğini, bu nedenle o dönemin görevlilerinin bulunması için savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını, suç duyurusunun değerlendirildiğini ve görevsizlik kararı verilerek, dosyanın askeri savcılığa gönderildiğini, cesedin aileye verilmemesinde sorumlu olan kişilerin bulunarak yargılanmasını istediklerini bildirmişti. 

Güney'in cenazesinin ailesine teslim edilmediğini, bunun yanısıra cesedin kayıt altına alınmadan kimsesizler mezarlığına gömüldüğünü öne süren Öztürk, yaptıkları araştırmalar sonucu aynı tarihte idam edilen bir kişinin isimsiz kaydına mezarlıklar müdürlüğünde ulaştıklarını söylemişti. 

Öztürk, mezarın açılarak kimlik belirlemesinin yapılması için savcılığa başvuruda bulunduklarını, DNA testi yapıldıktan sonra Güney'in cenazesinin, vasiyeti üzerine memleketi Malatya'ya götürülmesi için çalışacaklarını kaydetmişti. 

Öztürk, ailesinin tüm başvurularına karşın Güney'in mezarının yerinin bildirilmediğini ileri sürmüştü.

aa
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2006 Pazartesi 19:07:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?