4
Mayıs
2024
Cumartesi
POLİS/ADLİYE

İnanılmaz skandal!

Gaziantep'te, hırsızlık zanlıları tarafından çalınmaya çalışılan tarihi havranın demir kapısının, Müze Müdürlüğü tarafından hurda olarak satıldığı ortaya çıktı.

Düğmeci Mahallesi'nde taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen havranın avlu kapısı, 4 Nisan 2005 tarihinde hırsızlar tarafından çalınmak istendi. Kapıyı götürmeye çalışan hırsızlar, polisler tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Zanlıların yargılanmasına Gaziantep 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilirken, havranın demir kapısı polis tarafından Gaziantep Müze Müdürlüğü'nde görevli Arkeolog Ahmet Beyazlar'a teslim edildi.

Demir kapı, lastik tekerli ahşap yük taşıma aracıyla Müze Müdürlüğü hizmet binası önündeki boşlukta muhafaza altına alındı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, bir süre sonra tarihi havranın kapısının yeniden yerine takılmasını istedi. Müze, teslimat ile ilgili çalışmalar esnasında kapının kanatlarından birini eksik teslim etti. Yapılan inceleme sonucunda kapının hurda olarak satıldığı ortaya çıktı. Müze Müdürlüğü'nde yapılan inceleme ve soruşturmada kapıyı teslim alan Arkeolog Ahmet Beyazlar, yazılı savunmasında şunları söyledi:

"Ahşap yük taşıma aracıyla birlikte demir kapılar, müze binamızın önünde muhafaza altına alındı. Müzede inşa ve teşhir düzenlemeleri yapıldığından dolayı, demir kapılar taşıma aracından indirildi. Emanet edilen taşıma aracı inşaat ve teşhir işlerinde kullanıldı. Müze inşaat faaliyetlerinin sona ermesiyle birlikte bina içinde bulunan demir, ahşap, cam, plastik ve hurda eşyaların, müdürlük makamının talimatı ve Milli Emlak Müdürlüğü marifetiyle müze dışına nakli salandı. Bu konuyla ilgili müze muhasebe işlerine bakan memur Muhittin Kabasakallı görevlendirildi. Tüm hurdalar dışarı çıkarılırken, söz konusu demir kapı da hurda olarak satışa konulan eşyalar arasında sayıldı."

Arkeolog Beyazlar, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün, kapının yeniden yerine takılmasını istemesi üzerine durumun farkına varıldığını belirterek, hurda olarak satılan kapının eritilmek üzere İskenderun Demir Çelik Fabrikası'na gönderildiğinin anlaşıldığını belirtti. Beyazlar, bilgisi dışında emanet olarak bulunan ahşap taşıma aracının kullanıldığını, demir kapının satıldığını ve emanet bütünlüğünün bozulduğunu sözlerine ekledi.

Kapının tarihi özelliğinin olmadığı ileri sürülmesine rağmen müzeye teslim edilen kapının hurda diye satılmasının bir tesadüf sonucu ortaya çıkması, müzedeki güvenlik sorununu ve diğer tarihi eserlerin durumunu gündeme getirdi.

.
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2005 Cuma 17:41:52
Güncelleme :8 Ekim 2005 Cumartesi 19:13:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?