5
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Kalpazanlara suçüstü

Gaziantep'te "Kardelen" adı verilen operasyonda, sahte madeni 1 YTL basılan bir imalathane ortaya çıkarıldı. Bağ evindeki İmalathaneyi, iflas eden bir fırıncının borçlarını ödeyebilmek için kurduğu belirlendi.

Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürlüğü ekipleri sahte madeni 1 YTL basıldığı ihbarını aldığı Şehitkamil İlçesi, Yamaçoba Köyü'ndeki bağ evine baskın düzenledi. Bağ evinde, sahte YTL basımında kullanılan ve Kilis'ten getirildiği öğrenilen baskı makinesi ve çok sayıda sahte YTL ele geçirildi.

Yapılan araştırmada, Kilis'te fırıncılık yaparken iflas eden Mustafa A.'nın, borcunu ödemek için sahte madeni para basımında kullanılan makine aldığı, ağabeyinin bağ evinde de bekçilik yapan Zekeriya A. ile birlikte sahte 1 YTL basarak, borcunu ödemeye çalıştığı ortaya çıktı.

Günde bin 500 adet sahte 1 YTL bastıkları belirlenen kalpazan çetesinin piyasaya binlerce sahte YTL sürdüğü öğrenildi. Bağ evine yapılan baskında 7 bin adet sahte 1 YTL, sahte 1 YTL yapımında kullanılan çok sayıda malzeme ve kalıplar ele geçirildi. Şahısların evlerinden yapılan aramada ise 2 bin 220 adet sahte viski bulundu.

Olayla ilgili Mustafa A., Zekeriya A., Mehmet Ö., Hamit Ç. Abdullah G., Ali Y., Veli A. ve Hüseyin Ç. yakalanarak gözaltına alındı.

Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, sahte 1 YTL operasyonuyla ilgili bilgi verirken, dürüst vatandaşlara şefkatli ve kanunsuzluğu yaşam biçimi haline getiren kişilere ise amansız ve sert mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

Yılmaz, daha önce sahte madeni 1 YTL'nin etrafındaki tırtıklı kısmını yapamadıklarını ancak bunun ortaya çıkmasıyla birlikte buna da çözüm bularak tırtıklı madeni sahte 1 YTL yapmaya başladıklarını ifade ederek, "Sahteyle gerçek paranın ayırt edilmesinin en kolay yolu mıknatısla yapılan deneydir. Sahte 1 YTL mıknatıs tarafından kolayca çekiliyor. Gerçek paraların mıknatısın alması mümkün değildir. Vatandaşlarımız mıknatısla paranın sahteliğini tespit edebilir" açıklamasında bulundu.

.
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2006 Pazartesi 15:18:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?