3
Mayıs
2024
Cuma
POLİS/ADLİYE

"Akım Operasyonu"

Diyarbakır ve Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde eş zamanlı düzenlenen "Akım" operasyonlarında "internet üzerinden evlerin elektrik sayaçlarını kaçağa çeviren" 28 kişilik şebeke çökertildi. Gözaltına alınan zanlılardan 12'si tutuklandı.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, "Diyarbakır ve ülke genelinde dijital elektrik sayaçlarına müdahalede bulunduğu ve bu suretle normalden çok daha az miktarda tüketim göstererek kamu kurumunu zarara uğratmakla nitelikli dolandırıcılık yaptığı" öne sürülen şebekeye yönelik operasyon yapıldı.

Edinilen bilgiye göre, 28 kişilik şebekenin elebaşı olduğu iddia edilen elektrik mühendisi S.D'nin "Kızıltepe'de bir evde kurduğu elektronik düzeneklerle ülke genelinde isteyen herkesin elektrik sayaçlarını kaçağa çevirdiği veya saatlere müdahalede bulunarak rakamları düşürdüğü" belirlendi. Suç örgütünün, S.D'nin kontrolündeki dijital elektrik sayaçlarına ait programı kullandığı, şahsın örgüt üyeleriyle bilgisayar, cep telefonları ve internet üzerinden irtibata geçtiği tespit edildi. Örgütün bu yöntemle kamu kurumunu katrilyonlarca YTL zarara uğrattığı belirtildi.

Diyarbakır ve Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde düzenlenen ve Özel Harekat timlerinin desteklediği operasyonlarda S.D. ile diğer örgüt elemanları Ş.K, M.B, M.Ş.E, M.T, M.V.Ç, M.A.Ç, M.Ş.C, İ.Ç, A.B, S.U. ve V.R. yakalanarak gözaltına alındı. Ayrıca, örgütle temas halinde bulundukları iddia edilen DEDAŞ'ta çalışan M.R.A.ve A.Ö ile ihaleyle kaçak takip ve sayaç okuma işlerini alan bir firmada çalışan Y.K, Ş.U, F.Ç, K.M, M.Ç, H.K, A.B, C.S, M.İ.O, N.Ö, T.A, İ.E, E.T. ve S.G. de gözaltına alındı.

Zanlılar ile birlikte 11 adet bilgisayar, 4 adet UPS cihazı, 341 adet CD, 2 adet tabanca, 179 adet elektrik sayacı, 9 bin 584 adet mühür, 5 adet mühür pensesi, 13 tomar mühürleme teli, çok sayıda ödenmiş ve ödenmemiş elektrik faturaları ele geçirildi.

Gözaltına alınarak Cumhuriyet Savcılığı'na sevk edilen 28 kişiden 12'si tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ne konuldu. Diğer kurum elemanlarının ise sorgusunun sürdüğü öğrenildi.

.
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2006 Salı 13:58:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?