3
Mayıs
2024
Cuma
POLİS/ADLİYE

Kaymaz davası tutuklama talebi

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Ahmet Kaymaz ile oğlu Uğur Kaymaz'ın öldürülmesinden sorumlu oldukları iddia edilen 4 polisin tutuklu yargılanmaları talebi reddedildi.

Eskişehir Adliyesindeki duruşma nedeniyle polis ekipleri, geniş güvenlik önlemleri aldı. Adliye çevresinde bulunan esnafın, duruşma günü oluşturulan güvenlik çemberinin, işlerini aksattığı gerekçesiyle valiliğe verdiği dilekçe nedeniyle, emniyet güçlerinin güvenlik önlemleri sadece adliye binası ile sınırlı kaldı.

Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasında, tutuksuz yargılanan sanık polis memurları Mehmet Karaca, Yaşafettin Açıkgöz, Salih Ayaz ve Seydi Ahmet Döngel ile ölen Ahmet Kaymaz'ın kardeşi Reşat Kaymaz hazır bulundu.

Duruşmaya 13 müdahil, 11 sanık avukatı katıldı. Mahkemede müdahil avukatlar adına söz alan Kemal Aytaç, olay yerinde keşif yapılması gerektiğini belirterek, keşif yapılmadan olayın oluş şeklini anlamanın mümkün olmadığını kaydetti.

Olay yerine ait görüntülerin, mahkemede izlenmesi talebini yineleyen Aytaç, şöyle konuştu: “Tanıklardan Halil İbrahim Öztürk mutlaka huzurda dinlenmelidir. Aynı şeyleri tekrar etmekten yoruluyoruz. Sanık polisler neden tutuksuz yargılanıyor? Normal vatandaş olsa mutlaka tutuklu yargılanırdı. Bu demokrasiye ve yargıya gölge düşüren bir durumdur. Kanunlar ülkemizde eşit uygulanıyor, ancak birileri için daha eşit uygulanıyor. Tutuklama talebini yineliyoruz. Müvekkillerim ölmedi, öldürüldü. Kimse hukukun önüne başka değerler koymasın. Sanık avukatlarının bilirkişi raporuna verdikleri dilekçe tamamen hamaset dolu. Böyle giderse burada hukuk yerine siyaset yaparız.” 

Aytaç, ayrıca maktullerin cesetlerinin etrafındaki boş kovanların kimlere ait olduğunun belirlenmesi gerektiğini bildirdi.

Sanık avukatlarından Veysel Güler ise olay yerinde yapılması istenen keşif talebinin, PKK'nın reklam ve propagandasını yapmaya yönelik olduğunu iddia ederek, keşfin yapılması durumunda, söz konusu ilçede gerginliğin artacağını kaydetti.

Güler, 3 ay önce Mardin'in Midyat ilçesinde yakalanan Cemal Düzenli'nin ifadesinde, Ahmet Kaymaz'ın PKK'ya ait C-4 ve benzeri patlayıcıları Türkiye'ye getirdiğini ve örgüte lojistik destek sağladığını ifade ettiğini savunarak, “İfadede ayrıca PKK'nın olayın sorumlusu olarak gördüğü Kızıltepe Kaymakamına suikast düzenleyeceği ve bu olayın intikamının alınacağı da belirtiliyor” dedi.

TUTUKLU YARGILANMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Mahkeme heyeti, duruşmaya ara verilen aranın ardından müdahil avukatların, sanık polislerin tutuklu yargılanması ve olay yeri keşif taleplerini reddetti. Heyet, maktullerin ölümüne neden olan kurşunların hangi silahtan çıktığının tespit edilmesine ve olay yeri görüntülerinin 14 Haziranda mahkemede izlenmesine karar verdi. 

Mahkeme Başkanı Osman Açar, önceki duruşmalara göre sakin bir duruşma olduğunu belirterek, “Katılan taraflara teşekkür ederim” dedi. Mahkeme heyeti, duruşmayı 19 Temmuz'a erteledi.
.
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2006 Çarşamba 14:28:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?