3
Mayıs
2024
Cuma
POLİS/ADLİYE

'İnanç turizmi' teyakkuzu

Mardin'in tarihi ve kültürel mekanlarında inceleme yapmak üzere Mardin'e gelen Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaptıkları çalışmalarla, 2006 yılında bu bölgede inanç turizmi açısından destinasyon ilan edeceklerini söyledi.

Havayoluyla geldiği Diyarbakır'da Mardin Valisi Temel Koçaklar tarafından karşılanan ve karayoluyla Mardin'e geçen Bakan Atilla Koç'a, AK Parti Mardin Milletvekilleri Beşir Hamidi, Nihat Eri ve Selahattin Dağ ile birlikte Batman Valisi Haluk İmga eşlik etti.

Mardin Valiliği'nde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Koç, Başbakandan aldığı emir doğrultusunda göreve geldiği günden beri Akdamar Kilisesi'nden Antakya'nın mozaiklerine kadar Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin her yerinde çalışmalarda bulunarak, 2006 yılında bu bölgede bir inanç turizm destinasyonunu ilan edeceklerini söyledi.

Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde kaymakam olarak görev yaptığı 20 yıldan beri ilk defa kenti gördüğünü belirten Bakan Koç, Mardin'i olumlu yönde değişmiş ve kabuğunu kırmış bir il olarak gördüğünü ifade etti.

Turizm ile ilgili bazı hedeflerinin olduğunu kaydeden Bakan Koç, "Almanya ve İtalya ülkeleri ile görüştüğümüz termal turizmi, sadece Türkiye'ye ait olan yayla turizmi, kış turizmi ve inanç turizmini geliştirerek, Türkiye'nin önünü açmak istiyoruz. Bu konuda, bakan olduğum ilk gecede Tayyip Bey'in verdiği emir üzerine Akdamar Kilisesi'nden, Antakya'nın mozaiklerine kadar tüm bölgede incelemelerde bulunarak, bölgeyi inanç turizmi haline getireceğiz. Yapacağımız çalışmalarla, bölgede her tür dinin merkezliğini yapmış mekanlarında ise inanç turizm destinasyonunu ilan edeceğiz. Bizler, Türkiye'ye 30 milyon turist getirmek için kendimize hedef koyduk, ama hayalimde sadece İstanbul'u 30 milyon turistin ziyaret etmesi var" dedi.

Kimseye hayal gördürmek istemediğini, ama rüya görmenin de iyi şeyler olduğunu belirten Bakan Koç, "Bu rüyanın içinde şu gerçeği hiç unutmamak lazım: Bir yer ne kadar çekici, ne kadar enteresan olursa olsun, o yerde yol, özellikle hava yolu, konaklama tesisi yoksa, orada turizm olmaz. Geldiğim yol üzerinde kurulan konaklama tesisleri ve bölgede yapılan hava alanları sevindirici bir gelişme. Bildiğimiz bir bölgenin insanına yenilenmeleri için yardım etmek bizim görevimiz. Biz bu cömertliği, inancımızdan almaktayız. Tayyip Bey'in verdiği direktifleri yerine getireceğiz. Milletvekili, belediye başkanı, vali ve kaymakam arkadaşlarımızla birlikte yapacağımız çalışmalarla 2006'da bu bölgede destinasyon ilan edeceğiz. Bu bölgede destinasyon ilan etmek için Siirt Havaalanı'nı sivil havacılığa açtık. Urfa'nın güzel bir havaalanı var. Mardin, havaalanları içinde en müsait olan havaalanıdır" şeklinde konuştu.

"YABANCI BİLİM ADAMININ RUHSATINI İPTAL ETTİRDİM"

Bölgede yapılan kazı çalışmalarını birebir takip ettiğini ve Nemrut Dağı'nda sürdürülen kazı çalışmalarında yabancı bilim adamlarının ihmalkarlığı üzerine kazı ruhsatlarını iptal ettiğini söyleyen Koç, "Türkiye'de ilk defa yabancı bir bilim adamının iznini iptal eden bakan benim. Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde Zeynep Abidin Zaviyesi ile Mor Yakup Kilisesi'ni bir araya getirerek iki tek tanrılı dini inanç parkı haline getirmek için buraya 200 milyon, Dara Harabeleri için 175 milyon, Mardin'in yolları için 2 milyar ve belediye çalışmaları için 400 milyon YTL para ayırdık" diye konuştu.
Aktarılan paraların YTL mi, yoksa TL üzerinden mi olduğu sorusuna Bakan Koç, Türk Lirası ile Yeni Türk Lirası'nı her zaman karıştırdığını ifade ederek, görevinin doğuracak kadına "Ih de kızım" demek olan ebenin işi gibi, görevinin parayı gerekli olduğu yerlere aktarmak olduğunu söyledi.

Etkinliklerde uyumasıyla dikkat çeken Bakan Koç'a Mardin ile ilgili rüya görüp görmediğini soran bir muhabire tepki gösteren Koç, çirkin rüya ve kabus görmediğini ifade ederek, muhabire "40 yıllık gazetecisin, bu soruyu sana yakıştırmadım" dedi.

Vali Temel Koçaklar tarafından Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'a Mardin'in tarihi ile ilgili kitap ve el işleme gümüş tespih hediye edildi. Valilik'ten sonra AK Parti il binası ve belediye başkanlığını ziyaret eden Bakan Koç, restorasyonu devam eden Kasımıye Medresesi ile tarihi mekanları gezdi. Burada turizm polisinden Mardin tarihi hakkında bilgi alan Bakan Koç, Mardin'i inanç ve kültür turizminin merkezi haline getireceklerini vurgulayarak, Mardin'in alt yapı çalışmaları bittikten sonra, kentte destinasyon ilan edeceklerini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2005 Pazartesi 16:32:30
Güncelleme :1 Ağustos 2005 Pazartesi 16:36:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?