3
Mayıs
2024
Cuma
POLİS/ADLİYE

Töre cinayetine 3 mahkumiyet

Şemse Allak'ın namuslarına leke getirdiği gerekçesiyle öldürülmesi davasında 3 mahkumiyet kararı çıktı.

Mardin'in Yalım Beldesi'nde 4 yıl önce 35 yaşındaki 5 aylık hamile Şemse Allak ile aşık olup kuma gittiği 55 yaşındaki evli Halil Açıl'ı toplanan ‘aile meclisi’ kararıyla namuslarına leke getirildiği gerekçesiyle taşlayarak öldürdükleri iddiasıyla tutuklu yargılanan sanıklar hakkında karar çıktı.

Çifte cinayetten yargılanan sanıklardan Allak'ın kardeşi Mehmet Emin Allak toplam 20 yıl 8 ay 10 gün, amcasının oğlu Rıdvan Allak toplam 17 yıl 6 ay, Rıdvan'ın kardeşi Emruhllah Allak da toplam 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Emrullah Allak, tutuklu kaldığı 4 yıl gözönünde bulundurularak tahliye edildi.

21 Kasım 2002 tarihinde meydana gelen olayda, bir başkasıyla evli ve 4 çocuk babası Halil Açıl'a aşık olan Şemse Allak, kuma gitti.

Bunun üzerine Allak'ın toplanan aile mecilisi namuslarına leke getirildiği gerekçesiyle Şemse ve Halil Açıl ölüm kararı aldı. Bir araya gelen aile bireyleri, Halil Açıl'ı önce bıçakladı, ardından da taş ve sopalarla dövdü.

Açıl olay yerinde ölürken, taşlanarak recm girişiminde bulunulan Şemse Allak ağır yaralandı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakın Ünitesi'ne kaldırılan Şemse Allak'ın nüfus cüzdanı olmadığı için vesikalık bir fotoğrafıyla yatışı verildi. Allak'ın ölüp ölmediğinden emin olmak için aile bireylerinin hastaneyi basması üzerine geniş güvenlik önlemleri alındı.

Ancak tüm çabalara karşın Şemse Allak, 7 Haziran 2003 tarihinde yaşamını yitirdi. Ailesinin cenazesini almaya gelmediği Allak, Kadın Platformu tarafından morgtan alınarak Yeniköy'deki kimsesizler mezarlığında toprağa verildi. Allak'ın cenaze namazına da kadınlar ve belediye görevlilerinin dışında kimse katılmadı. Allak ve Açıl aileleri ise daha sonra Yalım Beldesi'nde barış yemeğinde bir araya gedi.

Şemse Allak ve Halil Açıl cinayetlerine ilişkin 3'ü tutuklu 10 sanıklı davaya Mardin 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün devam edildi. Duruşmada tutuklu 3 sanık hazır bulundu. 5'i tutuksuz biri firari 6 sanık duruşmaya katılmadı. Tutuksuz sanıklardan biri de bir süre önce yaşamını yitirmişti.

SAVCININ MÜTALAASI

Duruşmada sanıklardan Mehmet Emin Allak suçunu itiraf ederek, Şemse Allak ile Halil Açıl'ı taşladığını söyledi. Diğer iki sanık ise haklarındaki suçlamayı reddetti.

Mütalaasını veren savcı, Şemse Allak'ın Halil Açıl’dan hamile kalmasıyla aile meclisinin toplanarak Şemse’yi öldürme kararı aldıklarını, ardından Şemse Allak ile Halil Açıl’ın yolunu keserek önce yere düşmesini sağladıklarını, ardından taşladıklarını ve bıçakladıklarını belirtti.

Savcı, Halil Açıl’ın ölmesi üzerine cinsel organının da sanıklar tarafından kesildiğini, Şemse Allak’ın öldüğüne kanaat getirdikten sonra olay yerinden uzaklaştıklarını bu nedenle taşlayarak ve bıçaklayarak adam öldürmek suçundan cezalandırılmalarını talep etti.

VE KARAR

Kısa bir ara veren mahkeme, sanıklardan Mehmet Emin Allak’ı öz kardeşi Şemse Allak’ı öldürmekten ağırlaştırılmış ömür boyu, Halil Açıl’ı öldürmek suçundan da 27 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ardından Halil Açıl’ın öldürülmesinden ağır tahrik gerekçesiyle 9 yıla indirilen Mehmet Emin Allak'ın cezası, iyi hali de dikkate alınarak 7 yıl 6 aya düşürüldü. Mehmet Emin Allak'ın, ablası Şemse Allak cinayetinden de aldığı ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası, faili belli olmayacak şekilde adam öldürme suçuna dönüştürülerek 15 yıl 10 ay’a indirildi. Takdiri indirim de yapan mahkeme, Allak'ın cezasını son olarak 13 yıl 2 ay 10 güne indirdi. Mehmet Emin Allak her iki cinayetten toplam 20 yıl 8 ay 10 güne mahkum edildi.

Tutuklu sanıklardan Allak'ın amcasının oğlu Rıdvan Allak ise Halil Açıl’ı öldürmekten önce 27 yıl ardından olayda tahrik olduğu gerekçesiyle 9 yıl, iyi hali nedeniyle de 7 yıl 6 ay hapse mahkum oldu. Şemse Allak’ı öldürmekten de önce 24 yıl, ardından faili belli olmayacak biçimde adam öldürmekten 12 yıla indirildi. İyi halini dikkate alan mahkeme sanığın cezasını 10 yıla çevirdi. Rıdvan Allak iki cinayetten toplam 17 yıl 6 ay hapse mahkum oldu.

Tutuklu 3'üncü sanık Emrullah Allak ise, Halil Açıl’ı öldürmekten önce ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Allak, daha sonra olayda sanıklara yardım ettiği gerekçesiyle cezası 12 yıla indirildi. Allak'ın cezası olayda ağır tahrik olduğu gerekçesiyle de 3 yıla indirildi. Duruşmalardaki iyi halini de dikkate alan mahkeme, sanığın cezasını 2 yıl 6 aya düşürdü. Emrullah Allak, Şemse Allak'ın öldürülmesinden ise 24 yıl hapis cezası aldı. Ardından faili belli olmayacak şekilde adam öldürüldüğü gerekçesiyle ceza 12 yıla indirildi. Sanğın bu cezada da iyi halini de dikkate alan mahkeme, 10 yıla düşürdü. Emrullah Allak iki cinayetten toplam 12 yıl 6 ay hapse mahkum oldu. Mahkeme, Allak’ın tutuklu kaldığı süreyi gözönünde bulundurarak tahliyesine karar verdi.

Sanıklardan Şemse Allak'ın kardeşi Şeyhmus Allak’ın firarda olması nedeniyle dosyasının ayrılmasına, diğer sanık firardakiyle aynı adı taşıyan Şeyhmus Allak’ın ölmesi nedeniyle dosyasının ortadan kaldırılmasına, sanıklar Zülfikar, Osman, Ferhan, Yunus Allak ve Salih Akgün ise delil yetersizliğinden beraatlerine karar verildi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 3 Mart 2006 Cuma 19:29:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?