1
Mayıs
2024
Çarşamba
YEŞİLLİ - MARDİN

Kiraz üreticilerine seminer

Mardin İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi ile Çiftçi Eğitim ve Yayım Şubesi tarafından Yeşilli ilçesi ve Kabala beldesinde bulunan çiftçilere 'Kiraz ve diğer meyvelerde hastalık ve zararlılar' konulu seminer verildi.

Mardin'in Kabala Belediyesi toplantı salonunda düzenlenen seminere yaklaşık 50 çiftçi katıldı. Diyarbakır Zirai Mücadele ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde görevli uzman teknik elemanlar Dr. İnanç Özgen ve Abdurrahman Ekinci tarafından verilen seminerde kültür bitkilerinde ekonomik zarara neden olan hastalık, zararlı etmenlerinin tanımı, kültürel ve kimyasal mücadele yöntemlerinin entegre mücadele programları çerçevesinde yapılmasının önemi hakkında bilgi sunuldu.

Uzman Abdurrahman Ekinci ilk olarak hastalığın belirlendiği her dönemde ilaçlama yapılabileceği gibi ilkbaharda kültürel önlemlerin uygulanmasıyla birlikte ilaçlı mücadele yapmanın daha uygun olacağını anlattı. Ekinci, "Kimyasal veya kültürel mücadeleye geçebilmek için hastalığın görüldüğü bahçelerde ilkbaharda ağaçların dipleri açılarak kök ve kök boğazları incelenir. Kökleri tamamen çürümüş olan fidan ve ağaçlar sökülmeli hasta kısımlar kendi çukurunda yakılmalıdır. Daha sonra bu çukurlara metreküpe 3 kilogram hesabıyla sönmemiş kireç atılmalı veya yüzde 35'lik karaboya eriyiği ile bolca sulanıp kapatılmalıdır. Ağaçların söküldüğü kısımlara en az 1-2 yıl fidan dikilmemelidir. Hastalık yeni başlamışsa ağaçların kök boğazları açılarak çürümüş kısımlar sağlam kısma kadar temizlenmeli ve temizlenen yara yerlerine 750 gram ardıç katranı artı 250 gram göztaşı karışımı sürülmeli veya 2-5 kilogram karaboya dökülerek toprakla kapatılmalıdır. Hastalıktan sağlam ağaçları korumak amacıyla ağaçların diplerine
metrekareye 10 litre ilaçlı su gelecek şekilde yüzde 5'lik karaboya veya yüzde 1'lik göztaşı eriyiklerinden biri uygulanmalıdır" dedi.

Seminerde İl Tarım Müdürü Hasan Çebi de, kiraz dip kurdu, toprak işletimi, düzgün budama, ergin zararlıların toplanıp yok edilmesi, gübreleme sulama tekniklerinin kullanılması ve kimyasal ilaçlamaya dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Hastalıklı bahçelerde ilkbaharda ağaçların kök boğazları ana köklere kadar açılarak yaz aylarında güneş ve hava almaları sağlanmalıdır. Kökleri tamamen çürüyen ağaçlar, toprakta kök parçası kalmayacak şekilde derhal sökülmelidir. Hastalığın yeni bulaştığı ağaçlarda ise çürüyen kökler sağlam kısma kadar temizlenmeli, kesilen köklerin üstüne rastlayan dallarda köklerle dengeyi sağlayacak şekilde budama yapılmalıdır. Bahçede hastalığın bulaştığı tüm kök parçaları toplanıp yakılmalıdır. Hastalığın sağlam ağaçlara bulaşmasını önlemek için bahçede hastalığın bulaşık olduğu kısmın etrafına 1 metre derinliğinde hendek açılmalı, toprağı bulaşık tarafa atılmalıdır" bilgisini aktardı.

iha
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 00:08:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?