30
Nisan
2024
Salı
EKONOMİ

100 bine yakın çiftçi toprak sahibi olacak

Tarım Reformu Genel Müdürü Sedat Aktuğ, Türkiye genelinde 600 bin dekar arazide toplulaştırmanın tamamlandığını, 450 bin dekarda çalışmaların sürdüğünü söyledi. Harran Üniversitesi, TÜBİTAK, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, GAP BKİ Başkanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği GAP 4. Tarım Kongresi'ne katılmak için Şanlıurfa'ya gelen Tarım Reformu Genel Müdürü Sedat Aktuğ, soruları cevaplandırdı.

Türkiye genelinde 1990 yılında başlayan toplulaştırma çalışmalarında bugüne kadar 600 bin dekar arazide işlemlerin tamamlandığını belirten Aktuğ, 450 bin dekarda ise çalışmaların sürdüğünü söyledi. Aktuğ, çalışmaların tamamlanması halinde yaklaşık 100 bin çiftçinin toprak sahibi olacağını kaydetti.

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nün Şanlıurfa'da yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Genel Müdür Aktuğ, 260 bin dekar araziyi 3 bin 700 kişiye dağıttıklarını ifade etti. Yıl sonuna kadar 15 bin dekar arazinin dağıtımını da yapacaklarını vurgulayan Aktuğ, toplulaştırma işlemlerinin en büyüğünün Şanlıurfa'da gerçekleştirildiğini ifade etti.

Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde gerçekleştirilecek Sulama Projesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Aktuğ, "DSİ Genel Müdürlüğü Suruç Ovası Sulama Projesi'nin yapımı işini ihaleye çıkardı. Projenin tamamlanması halinde su kanallarının geçeceği yerler belli olacak. Buna göre biz de Suruç'taki toplulaştırma çalışmalarını gerçekleştireceğiz" dedi.

Hazine arazilerini dağıtarak çiftçileri tarla sahibi yaptıklarını bildiren Aktuğ, "Bunu yaparken belirli normlarımız var. Toplulaştırılacak arazilerin Hazine'ye ait olması gerekir. Biz genel müdürlük normlarına göre sulu tarımda çiftçilere 43 dekar, susuz arazilerde ise 200 dekara yakın toprak dağıtıyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2005 Perşembe 14:20:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?