7
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

MÜSİAD'tan sorun raporu

 jküstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Şanlıurfa Şube Başkanı Abdülkadir Canpolat, kentteki sağlık, tarım ve hayvancılıkla sektöründe yaşanan sorunlar konusunda ilgili bakanlıklara rapor sunduklarını söyledi. 

Geçtiğimiz hafta Erzurum'da yapılan MÜSİAD toplantısını değerlendiren Şanlıurfa Şube Başkanı Canpolat, Türkiye'nin sorunlarını görüştüklerini söyledi. Toplantıya katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a, Şanlıurfa'nın yaşadığı problemleri anlattıklarını vurgulayan Canpolat, sağlık istatistiklerinde kentin Türkiye sıralamasında son sıralarda yeraldığını kaydetti. 

GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa'da yüksek nüfus artışı ve komşu illerden yaşanan göç nedeniyle, 10 yıl içinde kent nüfusunun 2 milyonu aşacağını belirten Canpolat, bu nüfus artışına paralel olarak, özellikle merkezde alt yapı çalışmalarının sağlıklı olmasının insan sağlığı açısından önem arz ettiğini söyledi. Sağlık sektöründeki hizmet binalarının yetersizliğinin de sunulan hizmetinin kalitesini düşürdüğünü dile getiren Canpolat, konuyla ilgili hazırladıkları, ''Şanlıurfa'nın Sağlık Sorunları ve Öncelikli Yapılması Gerekenler'' başlıklı bir raporu, MÜSİAD Genel İdare Kurulu Toplantısı'na katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a ilettiklerini bildirdi.

TARIM VE HAYVANCILIK
MÜSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Abdülkadir Canpolat, aynı toplantıda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerine de ildeki sıkıntıları aktardıklarını belirtti. Canpolat, düzenlediği basın toplantısında, Şanlıurfa'da tarım ve hayvancılık alanında yaşanan sorunlara değindi. GAP kapsamında bölgede uygulanan enerji projelerinden yüzde 80, sulama projelerinden ise yüzde 15'inin hayata geçirildiğini ifade eden Canpolat, ancak son yıllarda ödenek ayrılmaması nedeniyle sulama projelerinin durma noktasına geldiğini iddia etti.
Proje çerçevesinde Suruç-Baziki'den sonra Bozova ikinci kısım projesinin de tamamlanması gerektiğini belirten Canpolat, ''Yaylak ve Bozova projelerinde, proje dışı bırakılan arazilerin de ek projeye alınmasının yanı sıra, Viranşehir, Mardin, Hilvan, Siverek projelerinin ödenek tahsisi ve ihaleleri de bir an önce yapılmalıdır'' dedi. 

Sulu tarıma geçilmesinin ardından yörede tuzlulaşma sorunun da yaşanmaya başlandığını dile getiren Canpolat, ''Bilinçsiz sulamadan dolayı arazilerde meydana gelen tuzlanma ve çoraklaşmayı önlemek için eğitim, tahliye ve drenaj kanalları çalışmalarının çabuklaştırılması gerekir'' diye konuştu. 

Şanlıurfa'da başlıca geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğuna işaret eden Canpolat, Türkiye'nin 1985 yıllarına kadar Ortadoğu ülkelerine et ve canlı hayvan ihraç ettiğini hatırlattı. Ülkenin de önemli geçim kaynağı olan hayvancılığın geliştirilmesi için coğrafi yapısı uygun olan Şanlıurfa'da, yöre şartları göz önünde bulundurularak, hayvancılığın canlandırılmasına önem verilmesi ve teşviki ile kuruluş aşamasında olan ''Hayvancılık Organize Bölgesi''ne destek verilmesi gerektiğini anlatan Abdülkadir Canpolat, hazırladıkları ''Şanlıurfa'nın Tarım ve Hayvancılık Sorunları ve Öncelikli Yapılması Gerekenler'' başlık bir dosyayı, geçtiğimiz günlerde Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e de sunduklarını sözlerine ekledi.
.
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2006 Cuma 20:27:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?