7
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Şener, Şanlıurfa'da

abdullatif şenerGüneydoğu Anadolu Projesi'nden (GAP) sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcı Abdüllatif Şener, GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanlığı'nın faydalı olduğunu ve kapatılmayacağını açıkladı. 

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere dün Şanlıurfa'ya gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

1989 yılında çıkarılan kanunla kurulan GAP BKİ Başkanlığı'nın kanunda belirtilen süresi dolduğu için 2005'te süreyi uzatan bir kanun çıkardıklarını belirten Şener, kurumu kapatma gibi bir düşünceleri olmadığını açıkladı. Abdüllatif Şener, "1989 yılında çıkarılan kanuna göre kurumun görev süresi doluyordu. Biz bunu 2005'te çıkardığımız yeni kanunla 2007'ye kadar uzattık. GAP BKİ Başkanlığı'nın kapatılmasıyla ilgili konu gündemimizde değildir. Biz kurumun bölgede faydalı olduğunu inanıyoruz" dedi. 

Geçen yıl Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde 26 kalkınma ajansı kurulması kanununun çıkarıldığını hatırlatan Devlet Bakanı Şener, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 3 adet kalkınma ajansı olacak. Yeni yapılanmayla GAP idaresinin farkı ortaya çıkacak. Bölgede bulunacak ajansların koordinasyonunu GAP BKİ yapacak" diye konuştu. 

Türkiye'de kurulması planlanan kalkınma ajanslarıyla ilgili bilgi veren Şener, "Kalkınma ajanslarında, bölgede yaşayan halk ve temsilciler görev yapacak. Valiler, belediye başkanları, ticaret ve sanayi oda başkanları, il genel meclis başkanları bu ajansların yönetim kurulunu oluşturacak. Ajansların bir de kalkınma kurulu olacak. Bu kurula sivil toplum kuruluşlarının tamamı girecek. Yöre insanı kendisine ait bir ajansı kendisi yönetecek, kendi temsilcileri işin içinde yer alacak. Bölge insanının enerjisi, kalkınma ajanslarını olumlu etkileyecek" şeklinde konuştu. 

Kalkınma ajanslarında çeşitli kaynaklardan gelecek paranın kullanılacağını da kaydeden Şener, "Bölgelerde kurulacak kalkınma ajanslarının ilave kaynakları olacak. Özel idare, belediye gibi kurumlardan kaynak kullanımının yanısıra her sene ajanslar için devlet bütçesine para konulacak. AB fonlarından da para aktarılacak. Bu 3 kaynaktan gelecek para, ajanslar sayesinde kullanılarak kalkınma sağlanacak" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2006 Cuma 21:06:41
Güncelleme :12 Mayıs 2006 Cuma 21:11:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?