30
Nisan
2024
Salı
EKONOMİ

Dev iş makineleri satıldı

Atatürk Barajı yapımında kullanılan dev iş makineleri çürümekten kurtuldu. Kamyonlar ve iş makineleri Suudi Arabistan'a satıldı.

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) temel taşlarından birisi olan Atatürk Barajı yapımını üstlenen Ata İnşaat firmasının kullandığı makineler, hurdaya ayrılmaktan kurtarıldı. 1983 yılında temeli atılan ve 1992 yılında hizmete giren Atatürk Barajı inşaatında kullanılmak üzere dönemin parasıyla 200 milyon dolarlık özel araç kredisi alınan kaya kamyonları, delici makineler, beton mikserleri gibi yaklaşık bin 450 makine uzun bir süreden beri firmanın Şanlıurfa'daki parkında bekletiliyordu. 13 yıldan beri çürümeye terk edilen dev makinelere Suudi Arabistan'dan talep geldi.

Suudi Arabistan'daki bir inşaat firmasının talebi üzerine araçlar, taşıyıcı tırlarla İskenderun limanından gemilerle gönderilmeye başlandı.

Konuyla ilgili bilgi veren Ata İnşaat Makine İkmal Atölyesi bilgisayar programcısı Adnan Bilgili, "İş makineleri Atatürk Barajı'nın inşası için yurt dışından ve yurt içinden getirtildi. Şu anda görülen makine parkımız Arabistan'daki bir firmaya satıldı. Yol ve baraj inşaatlarında kullanılmak üzere gönderiliyor. Bir kısmı gönderilmişti geride kalanlar da bakım ve onarımları yapılarak 6 aylık süreç içerisinde yollanacak" dedi.

Atatürk Barajı'nın yapım aşamasında kullanılan bin 450 araçta 8 bin personelin çalıştığını dile getiren Bilgili, günlük 300 ton yakıt tüketimi olduğunu ifade ederek, "Bu araçların günde tükettiği yakıtlar bir şehir ihtiyacını karşılayacak düzeydeydi" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2005 Perşembe 13:17:59
Güncelleme :1 Aralık 2005 Perşembe 13:21:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?