7
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

GAP Kırsal Kalkınma Projesi

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) ile Avrupa Birliği (AB) tarafından uygulamaya başlanan GAP Kırsal Kalkınma Projesi ve yapılan eğitim çalışmaları hakkında bir toplantı yapıldı.

Eğitim çalışmaları hakkında basın mensuplarına bilgi veren GAP BKİ Bölge Müdür Vekili Mehmet Açıkgöz, GAP Kırsal Kalkınma Projesi'nin Türkiye'de uygulanan ilk bölgesel ölçekli kalkınma projesi olduğunu ve bölge halkının sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlayacağını bildirdi. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen ve AB tarafından finanse edilen projeyle, bölgenin sosyo-ekonomik durumunun iyileştirilmesinin amaçlandığına işaret eden Açıkgöz, ''2 yıl önce teknik ekip tarafından duyurusu yapılan hibe kredisi için aralarında özel işletmeler, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve belediyeler tarafından hazırlanan 485 projenin başvurusu yapıldı. Teknik destek ekibince yapılan değerlendirmenin ardından istenilen şartları yerine getiren 98 projeye hibe kredi verilmesini kararlaştırdı. Bu hibe kredilerden faydalanacak olan kurumlarda görev yapacak olan personelin eğitimi için de çalışmalar başlatıldı" dedi.

Geçtiğimiz hafta başlayan ve 2 hafta daha sürecek eğitim programıyla yaklaşık 200 kişiye Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan uzmanların da katılımıyla canlı hayvan alımının yanısıra tohumluk, gübre, fidan ve yem alımı konusunda eğitim verildiğini kaydeden Açıkgöz, Avrupa Komisyonu Delegasyonu'nun da eğitim programına katkı sağladığını kaydetti. 20 milyon Euro'luk hibe kredisinden, süt sığırcılığı, besicilik, ırk ıslahı, koyun yetiştiriciliği, yem bitkisi yetiştiriciliği, arıcılık, ipek böcekçiliği, bağcılık, seracılık, sebzecilik gibi projelerin bulunduğunu kaydeden Açıkgöz, projelerin önümüzdeki günlerden itibaren uygulanmaya başlanacağını açıkladı. Projenin 2007 Kasım ayına kadar tamamlanmasının planlandığını ifade eden GAP Bölge Müdür Vekili Mehmet Açıkgöz, ''GAP Kırsal Kalkınma Projesi, Türkiye'de uygulanan ilk bölgesel ölçekli kalkınma projesidir ve bölge halkının sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlayacaktır. Bölgemiz ve ülkemiz için önemli olan bu proje sayesinde hem insanlarımız eğitim almış olacak hem de bölgemizde bu sektörler canlanacaktır" diye konuştu.

GAP Bölge Müdürlüğü'nde yapılan eğitim çalışmaları hakkında bilgi veren GAP Kırsal Kalkınma Projesi'nin Satın Alma ve İzleme Değerlendirme Uzmanı Sylvie Monnery, öncelikle satın alma konusunda personele bilgi verdiklerini söyledi. AB'nin istediği kriterler konusunda projeyi uygulayacak personeli bilgilendirdiklerini kaydeden Sylvie Monnery, eğitim çalışmalarına ilginin memnun edici seviyede olduğunu aktardı.

Toplantıya GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Bölge Müdürlüğü'nde Bölge Müdür Vekili Mehmet Açıkgöz, GAP Kırsal Kalkınma Projesi'nin Satın Alma ve İzleme Değerlendirme Uzmanı Sylvie Monnery ve GAP Kırsal Kalkınma Projesi Ekip Lideri Andrew Winter Taylor katıldı.

.
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2006 Çarşamba 20:30:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?