30
Nisan
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

ŞURKAV Uluslararası Kültür ve Sanat haftası

Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) 15. Uluslararası Kültür ve Sanat Haftası, 5 ülke ile Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen ekiplerin katılımıyla düzenlenen dostluk yürüyüşüyle başladı.

Şanlıurfa Valiliği önündeki Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başlayan etkinlikler, 'Dostluk ve Kardeşlik Yürüyüşü' ile devam etti. Şanlıurfa Valisi Şemsettin Uzun, TBMM içişleri Adalet Komisyonu Başkanı Tekirdağ Milletvekili Şanlıurfa eski Valisi Ziyaettin Akbulut, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Müfit Yetkin, CHP Şanlıurfa Milletvekili Vedat Melik,
Vali Yardımcısı Bülent Karacan, Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe, kurum ve kuruluş müdürleri, folklor ekipleri yürüyüşe katıldı.

Romanya, Moldova, Suriye, Gürcistan, Kosova ve Türkiye'nin çeşitli illerinde katılan halk oyunları ekipleri, yürüyüş boyunca çevredekilerin ilgi odağı oldu. Yürüyüş sırasında kortej zaman zaman halk oyunları ekiplerinin gösterileriyle dururken, çevredekiler hayranlıkla izledi. Suriye ekibindeki semazenler ise, sema yaparken ellerindeki kılıç kalkanla gösterilerini yoldaki vatandaşlara da izletti. Valilik önünden başlayan yürüyüş, Balıklıgöl'de sona erdi. Vali Şemsettin Uzun ve milletvekilleri, barış güvercini uçurdu. Balıklıgöl'e gelen yerli ve yabancı halk oyunları ekipleri, gölün girişinden gösterilerini sahnelemeye başladı. Balıklıgöl içerisinde bulunan amfi tiyatroda toplanan halkoyunları grupları, ülkelerine ait gösterilerini izleyenlerin beğenisine sundu.

Birçok ülkeden katılan halk oyunları grupları birbirinden güzel oyunlarını sahnelerken Suriye'nin Halep kent ekibi, kılıç kalkan oyunuyla en çok alkışı alan grup oldu. Halep halkoyunları ekibi içerisindeki 6 yaşındaki 1. sınıf öğrencisi Abdullatif Germen, izleyicilerin ilgi odağı oldu. Semazenler sema gösterilerini tamamladıktan sonra izleyiciler hep birlikte alkış yağmuruna tuttu.

Düzenlenen etkinliklerde bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Şemsettin Uzun, "Düzenlediğimiz etkinlikler milletleri toplumu kaynaştırmak, kültürlerimizi birbirimize tanıtmak değil mi? Bu yüzden bu festivali düzenledik. 13 bin 500 yıllık tarihi olan Şanlıurfa'mızın gerçekten bir kültürü var. Bunu dünyaya ve Türkiye'ye tanıtmak mecburiyetindeyiz" dedi.
Program halkoyunları gösterileriyle sona erdi. Etkinliklerin hafta içerisinde de devam edeceği bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2005 Pazartesi 19:04:04
Güncelleme :26 Eylül 2005 Pazartesi 19:11:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?