30
Nisan
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

Tarih ayağa kalkıyor

Dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Şanlıurfa'da bulunan tarihi eserlerin restorasyonu için Şanlıurfa Valiliği harekete geçti. Tarihi evler, hanlar, konakların onarımı için projeler hazırlayan valilik, buraları yeniden kullanıma açmayı planlıyor.

Sahip olduğu tarihi zenginlikler sebebiyle adeta bir açık hava müzesini andıran Şanlıurfa'da valilik, harabeye dönen tarihi mekanları işadamları ve vatandaşların desteğiyle kurtarmayı planlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında yapılan protokol çerçevesinde, Mahmut Nedim Konağı'nın restorasyonu gerçekleştirecek olan valilik, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2000 yılında aldığı 5 adet tarihi Harran Kümbet Evi'nin turizme kazandırılması için çalışmalar başlattı. İlk etapta üç adet Harran Kümbet Evi, aslına uygun olarak restorasyonu yapılarak, turizm amaçlı hizmete açılacak. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce Harran Kümbet Evleri'nin keşif tutarı çıkarıldı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'yla yapılacak yazışmalar sonucunda restorasyona başlanacak.

Kültür merkezi ve açık hava müzesi olarak tasarlanan Millet Hanı'nın proje hazırlığı için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1.5 trilyon lira ödenek aktarıldı. Restorasyon için hazırlanacak projede kullanılacak ödenek, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açacağı proje yarışması sonucunda ihaleye verilecek. Taşınmaz Kültür Varlıkları içinde yer alan ve Hanlar Bölgesi içinde bulunan tarihi Hacıkamil Hanı, bakımsızlıktan yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olması nedeniyle, Şanlıurfa Valiliği ve Hacıkamil Hanı esnafı işbirliğiyle restore edilecek.

Şanlıurfa il merkezinde bulunan Hz. Eyüp Peygamber Makamı'nın ziyaret bölümü, Çevre Düzenleme Projesi kapsamında Şanlıurfa Valiliği İl Özel İdaresi'nce ihale edildi. Giriş kapısı, kemerlerinin ve çevre duvarının tamamlanmasıyla ziyaret bölümünün döşenmesi gerçekleştirilecek. Yaklaşık 2 ay içinde ziyaret bölümünün tamamlanmasının hedeflendiği kaydedildi.

Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi'nin onarım ihalesi, bu ay içinde yapıldı. Çalışma kapsamında su deposu ve çatı yapımıyla birlikte arka bahçe düzenlemesi gerçekleştirilecek ve 4 tuvaletin 45 gün içinde bitirilmesi hedeflendi.
Tarihi Gümrük Hanı için valilik girişimleriyle Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan basit ve acil onarım izni alındı. Mülkiyeti Rızvaniye Vakfı'na ait olan hanın restorasyon çalışmaları, Şanlıurfa Valiliği onarım ekibi tarafından yapılıyor. Gümrük Hanı'nda bugüne kadar alt katta çalışmalar tamamlandı. Zemin üstündeki katta revaklarda ve mevzi odalarında çalışmalar devam ediyor. Yaklaşık bir yıl içinde tamamlanması hedeflenen restorasyonun 160 bin YTL'ye mal olması bekleniyor.

Şanlıurfa'nın Harran İlçesi'nde bulunan ve mülkiyeti Harran Belediye Başkanlığı'na ait parsel üzerinde tescili Hz. Yakup Kuyusu'nun yakın çevre düzenleme projesi kapsamında alışveriş mekanlarının yapılmasına ilişkin bir proje hazırlandı. Diyarbakır Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Proje ile ilgili teknik işlemleri devam eden proje için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca valiliğe gönderilen 25 bin YTL ödenek Harran Belediye Başkanlığı emrine aktarıldı.

13 bin 500 yıl önceden günümüze kadar taşınan tarihi eserlerin bakımsızlık ve ilgisizlik sebebiyle yıkılmaya yüz tuttuğunu belirten Vali Şemsettin Uzun, "Şanlıurfa Valiliği, ŞURKAV, devlet-vatandaş işbirliği, sivil toplum kuruluşları, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bütçe imkanları dahilinde bu tarihi eserlerin bir bölümünde restorasyon çalışmalarını başlattık. Şanlıurfa'daki mevcut mekanların gelecek kuşaklara kullanılabilir şekilde aktarılması görevin ötesinde tarihi bir sorumluluk olduğunun bilinciyle onarım, restorasyon gibi çalışmalar yürütülüyor. Amacımız tarihi eserleri yıkılmadan kurtarmak ve gelecek nesillere bırakmaktır. Tarihi eserlerin bakım, onarım ve restorasyon çalışmaları tamamlandığında ise Şanlıurfa'nın bir açık hava müzesi olarak turizm sektöründe hak ettiği yere kavuşacağına inanıyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2005 Salı 12:11:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?