5
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Akçakale'de kuduz karantinası

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde 1 çocuk, 1 keçi ve 1 koyunun köpek tarafından ısırılmasının ardından köy karantina altına alındı.

Akçakale ilçesine bağlı Yukarı Deren Köyü'nde ikamet eden Ahmet Ceylan (18) isimli genç, başıboş gezen köpek tarafından ısırıldı.

Aynı gün köyde başıboş gezen köpek tarafından Mehmet Topo isimli şahsa ait 1 adet keçi kalçasından, 1 koyunun da ayağından ısırılması üzerine köyde panik başladı. Köpek tarafından ısırılan genç, Akçakale Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alınırken, keçi ve koyuna da koruyucu aşı yapıldığı bildirildi.

Akçakale ilçesine bağlı Yukarı Deren köyüne giden İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, söz konusu köpeğin 10 gün boyunca gözlem altında tutulmasını söyleyerek köyden ayrıldı. Gözlem altında tutulan köpeğin aniden ölümü ile tedirgin olan köylüler, durumu İlçe Tarım Müdürlüğü'ne bildirdi. Tarım Müdürlüğü görevlileri hemen köye giderek ölen köpeğin kafasını kesti. Köpeğin kafasının incelenmesi için Adana'ya gönderildiği öğrenildi.

Bu arada, başıboş köpek tarafından ısırılan Ahmet Ceylan'ın abisi Abdullah Ceylan "Kardeşim evren çıkarken köpeğin saldırısına uğradı. Köpek kardeşimin ayağından ısırdı. Doktora götürdük.Yetkililer, köpeğin gözlem altında tutulmasını istedi. Köpek 10 gün sonra öldü. Ölen köpeğin kafası görevliler tarafından kesilerek Adana'ya gönderildi. Gelen sonuç pozitiftir. Yani köpek kuduzlu çıktı. Yetkililer bizlere uyarılar yaptı. Köpek sonuçta ölü bulundu" dedi.

Köyde bir koyun ve bir keçisinin köpek tarafından ısırıldığını belirten Mehmet Topo ise, "Başıboş gezen köpek benim bir koyunun ayağından bir keçinin de kalçasından ısırdı. Koyun ve keçiye koruyucu aşı yapıldı" diye konuştu.

Konu ile ilgili olarak Sağlık Grup Başkanlığı ve Jandarma bilgilendirildi. Köyün giriş ve çıkışına "Bu köyde kuduz vakası var. Hayvan giriş ve çıkışı yasak" tabelası asıldı. Yetkili kurumlar köyü 15 günde bir ziyaret ederek, hastalık hakkında bilgi alacağı bildirildi. Uygulamanın altı ay devem edeceği öğrenildi.

Köydeki tüm sahipsiz köpekleri uzaklaştırdıktan sonra 2 kilometrelik çevre köylerden ilçeyi besleyen ve akışı sağlayan köpeklerle ilgili çalışmaya başlandı.

Öte yandan, kuduz olduğu tespit edilen köpek tarafından ısırılan genç ise utancından dolayı gazetecilerin çekim yapmasına izin vermedi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2008 Cumartesi 13:17:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?