7
Mayıs
2024
Salı
SAĞLIK

Kolay doğuma çare!

Harran Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Kafalı, Türkiye'de en fazla doğum olayının olduğu Şanlıurfa'da, doğumun kolay olması için kadının karnına eşek semeri bağlandığını belirtti.

HÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kafalı, Şanlıurfa bölgesinde anne ve yeni doğan bebek ölümlerinin çok fazla olduğunu vurguladı.

Doç. Dr. Hasan Kafalı, "Bu tür ölümlerin temel sebebi, halkın geleneksel yaklaşımının çok kötü olmasıdır. Anneler gebelik zamanında doktora gidip, hiç takip olmuyor. Bu nedenle anne ve bebek için oldukça riskli bir takım sorunlarla karşılaşıyoruz. Biz istiyoruz ki gebelerimiz doktora takibe gelsinler, bizler de ona göre davranalım. Birçok yanlış uygulamalar var. Eğitim görmüş kişilere başvurmaları gerekirken, maalesef büyükanne, büyükbabanın teyzenin akrabaların sözleri dikkate alınıyor. Bu tür kişilerin bilgisine başvuran hamilelerimiz, en sonunda kötü sonuçlarla karşılaşıyor. Doğum esnasında birtakım önlemez kötü sonuçlarla karşı karşıya kalıyoruz" dedi.

GAP Bölgesi'nde yaşayan kadınların çoğunluğunun erkek doktora gitmeye utandığını belirten Doç. Dr. Hasan Kafalı, "Şanlıurfa'da yapılan doğumların yüzdesine bakıldığı zaman, doktor yerine mahalle ebesiyle doğumun fazla olduğunu görüyoruz. Tarlada doğum oranı da yüksek. Tarlada yapılan doğumlar, çok sakıncalı, çok tehlikeli oluyor. Geleneksel uygulamalarda, faydalı olacağı inancıyla bebeklerin göbek kordonu cam kırığı veya jiletle kesiliyor. Kordonun kuruyup düşmesi için penisilin tozu ekleniyor. Kimisi de göbeğin ufalıp dökülmesi, tükrüklenmesi için anne sütü, tereyağı, zeytinyağı sürüyor. Artık dünyada görülmeyen tetanos, ne yazık ki bölgemizde oldukça sık görülüyor"diye konuştu.

Kafalı, "Bölgemizde bunun dışında, sarılığı önlemek için bir takım geleneksel batıl uygulamalar yapılıyor. Sarılık olan bir insana, idrarını içirmeye kadar birtakım yanlış davranışlar var. Sarılık olan bir bebeği, korumak için alnına bal mumuyla altın yapıştırılıyor ya da yüzüne sarı yazma örtülüyor. Bunları kesinlikle tasvip etmiyoruz. Bütün insanlara şunu söylüyoruz. Hepiniz çok değerlisiniz. Gebeliğiniz boyunca takip edilmeyi hak ediyorsunuz. Bir yerim ağrımıyor diye doktora gitmezlik etmeyiniz. Doktor takibi mutlaka yapılmalıdır. İnsana insanca muamele şart. Bölgemizde kadına insan muamelesi yapılmıyor. Gebelik boyunca kadınların ağır işlerinde çalıştırılması, çok yanlış olduğu gibi sakıncalı doğumlara neden olabilir. Kadın ağır şartlarda çalışırsa daha rahat doğum yaparlar düşüncesi, çok yanlış bir harekettir. Bir de eşek semeri bağlanması uygulaması var. Kadının doğumunun kolay olması için bu uygulamanın yanı sıra kadının çok ağır işlerde de çalıştırılması sağlık açısından sakıncalı. Normal bir insan ne yapıyorsa, gebe olan kadının da kendini fazla yormadan işini yapması gerekiyor. Birtakım egzersizler var, onları yapmalı. Ağır işte çalışmayacak, eğer çalışırsa hem kendisini, hem de bebeğin hayatını tehlikeye atar. Üniversitemizde hamileliğin 7 ve 8. ayında bebeğin kalp grafisi çekiliyor. Bunu mutlaka bütün hamile kadınlara öneriyoruz" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2006 Perşembe 11:28:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
GÜLSEREN PAMUKCU IP: 78.162.147.xxx Tarih : 17.06.2008 22:56:21

ÇOK DEĞERLİ BİRİCİK DOKTORUMA SONSUZ TEŞEKKÜRLER.14 YIL SÜRESİNCE TÜM DOKTORLARIN TEK ÇÖZÜM AMELİYAT DEMİŞ OLMALARINA RAĞMEN, SORUNUMU NEŞTERSİZ ÇÖZÜME ULAŞTIRABİLEN YEGANE KAHRAMAN.İYİ Kİ VARSINIZ VE HEP OLMALISINIZ DERKEN,BAŞARILARINIZIN SÜREKLİLİĞİNİ DİLİYORUM.