18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Büyük kertenkeleye büyük ilgi

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nin 2 kilometre güneyinde belediyenin hafriyat çalışmaları sırasında bulunan ve nesli tükenmeye yüz tutmuş bir canlı türü olduğu belirtilen sürüngen, Silopi Belediyesi tarafından koruma altına alındı.

Liseli öğrenciler, sürüngen canlıyı görebilmek için uzun kuyruklar oluşturdu.

Silopi Belediyesi'nin hafriyat çalışmaları sırasında yer altında kış uykusunda iken bulunan sürüngeni korumak için görevlendirilen veteriner Emin Güler, sürüngene bürosunda bir kafes yaparak onu halka tanıttı. Liseli öğrenciler, sürüngeni görmek için veterinerin bürosu önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Veteriner Güler, liseli öğrencilerden, sürüngeni araştırmalarını ve derslerinde konu etmelerini istedi.

Güler yaptığı açıklamada, "Mühendis arkadaşımız, belediye çalışmaları sırasında sürüngeni bulduklarında sağ olsun bana hemen haber verdi. Ben de hemen oraya gittim, bunun önemli olduğunun farkına vardım. Türkiye'de bu tür canlının çok fazla olamadığını anladım. Ejderha olduğunu tanımladık. Daha sonra Belediye Başkanı Muhsun Kunur'u aradım ve kendisi bana, 'Şu an hafta sonu tatili olduğu için ejderha sende dursun, evde pazartesiye kadar bakarsın. Sonra biz ilgileniriz' dedi. Basının bu ejderhaya bu kadar ilgi göstereceğini bilmiyorduk. Silopi halkı, köylüleri ve Silopi Lisesi öğrencileri, çok yakından ilgilendi. Öğrenciler, televizyondan gördükleri ejderhayı canlı görmek istedikleri için büromuza akın etti. En çok da köylüler geliyor ve bize, 'Televizyondan izlediğimiz ejderhadan bizim köyde çok gördük ve öldürdük ama pişman olduk. Bunların bu kadar değerli olduğunu bilmiyorduk. Bize ve çocuklarımıza zarar verecek diye hemen öldürüyorduk' diyorlar. Bir de batıl bir inanç var. Bu hayvan kimi ısırırsa hiçbir şekilde kurtulma imkanı yoktur diye. Onu yıkmaya çalışıyoruz. Bunların tekrar doğaya bırakılması gerekir. Bu hayvanları doğaya bırakmak için koruma altına almak istiyoruz. Biz bunların parklarda yaşamasının çok zor olduğunu biliyoruz, bu hayvanın en iyi yeri kendi doğal ortamıdır. Bir de hayvan şu an kış uykusunda, onun için çok hareketsiz görünüyor. Mümkün olduğu kadar onu ısıdan uzak tutmak lazım, çünkü havyan için tehlikeli olabilir" diye konuştu.

Veteriner Güler, bu sürüngen türünün Silopi'de yaşadığını kanıtlamak ve bu sayede Türkiye'yi ve ilçeyi dünyaya tanıtmak amacında olduğunu belirterek, "Bunun hakkında geniş bir araştırma yapıyorum. Zaten benim özel bir ilgim var. Aslında bu benim branşım değil, bunlar sürüngen hayvanlar ile ilgilenenlerin uzmanlık alanına giriyor. Burada böyle bir uzman olmadığı için ben bakıyorum, kendi imkanlarımla internetten bakıp, hayvan hakkında bilgi edinmeye çalışıyorum. Amacımız, bu hayvanın Silopi'de yaşadığını kanıtlamak. Neden Türkiye'de hiç bu konuda araştırma yapmadıklarını merak ediyorum? Nereye bakarsanız bakın, bu hayvanın anavatanının Avustralya ya da Endonezya olduğu söyleniyor. Bu hayvanın Türkiye'de yaşadığını hiç duymadım, ben bu hayvanın Türkiye'de, Silopi'de yaşadığının belirtilmesini istiyorum ve bununla ülkemi ve ilçemi dünyaya tanıtmak istiyorum. Belediye Başkanı Muhsun Kunur ile görüştüm. Biz bunun mini bir heykelini yapmak düşüncesindeyiz. Hayvan için beni 9 Eylül Üniversitesi'nden, Antalya'dan sürüngenlerin doğal parkından ve Ankara'dan, Çevre Bakanlığı'ndan aradılar. Bana bugün köyde yaşayan bir lise öğrencisi geldi ve daha önceden bu hayvanlardan çok gördüğünü anlatarak, bununla ilgili buraya gelecek olan bir heyet varsa onlara her türlü yardımlarda bulanacaklarını söyledi. Hatta hayvanların girdiği delikleri bile göstereceğini söyledi. Belediye, bu hayvanı korumaya aldı. Yaz ayına kadar hiç hareket ettirilmeyecek şekilde korunacaktır" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2005 Çarşamba 13:54:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?