22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Nesli tükeniyor

Nesli tükenmeye yüz tutmuş sürüngenlerden üçüncüsü de Şırnak'ın Silopi İlçesi'nin 2 kilometre güneyinde belediyenin yaptığı hafriyat çalışmaları sırasında bulundu.

Silopi ve Cizre ilçeleri arasında aylar önce bir vatandaş tarafından yakalanan ve Valilik tarafından Kocaeli'nin Gebze İlçesi'ndeki Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'nde korumaya alınan sürüngenle aynı türden bir canlı daha belediyenin hafriyat çalışmaları yapılırken yer altında bulundu. Belediye işçileri, hayvanı Silopi İlçesi'ndeki Veteriner Hekim M. Emin Güler'e götürdüler. Veteriner Güler tarafından kontrol altında tutulan sürüngenin, daha önce Silopi'de yakalanan hayvanla aynı türden olduğu söylendi.

Veteriner Güler, oldukça bitkin görünen sürüngenin bir an önce koruma altına alınması için yetkililerin müdahale etmesini istedi.

Hekim M. Emin Güler, derisinin ısınmasıyla hayvanın hareketlerinde farklılık gözlemlendiğini belirterek, "Nesli tükenmekte olan bu hayvanın bir an önce koruma altına alınması ve türünün yaşatılması gerekir. Yemek yemeyi reddeden sürüngenin bilimsel bir çalışmayla türünün net olarak belirtilmesi gerekmektedir. Bu tür canlıların Türkiye'de veya dünyanın başka bir yerinde yaşayıp yaşamadığı araştırılmalıdır. Şu da bir gerçek ki bu hayvan, Silopi ve civarında dinozorlar çağından bu yana yaşıyor" dedi.

Söz konusu canlının yakalandığı bölgede yaşayan köylüler ise, bu türden daha çok sayıda sürüngen bulunduğunu iddia etti.

.
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2005 Pazar 12:13:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
AZAD IP: 81.214.224.xxx Tarih : 14.12.2005 09:12:01
Evet bu demek değilmidir acaba ormanlarımızın yakılmasından dolayı bu ejderhalar şehre inmiş ama gerçi suç ejderhaların değil suç: ORMANI YAKANLARINDIR..