Dokuz Eylül Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Baran, Silopi'de bulunan ve ejderha diye tabir edilen sürüngenin zararsız bir kertenkele olduğunu söyledi.
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından gönderilen Prof. Dr. Baran başkanlığındaki biri Alman olan 4 kişilik heyet, Şırnak'ta incelemelerde bulundu. Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde bir süre önce belediyenin hafriyat çalışması sırasında canlı bulunan ve Latince adı ''Varanus Griseus'' olan 104 santimetre boyundaki sürüngeni inceleyen heyet başkanı Prof Dr. Baran, yaptığı açıklamada sürüngeni incelemek için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından görevlendirildiklerini belirtti.
Bulunduktan sonra Şırnak çevre İl Müdürlüğü'nde oluşturulan özel odasında kış uykusuna yatan sürüngeni incelediklerini ifade eden Prof. Dr. Baran, şöyle dedi: "Silopi'de bulunan ve ejderha diye tabir edilen sürüngen zararsız bir kertenkeledir. İnsanlara hiçbir zararı yoktur. Kış uykusunda olduğu için yapılan özel odada koruma altına alınacak. Havaların ısınmasıyla beraber, daha önce bulunan ve Gebze'deki Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'ne bırakılan aynı cinsten olan kertenkele ile birlikte bulunduğu bölgede doğal ortamına bırakılacaktır. Bu sürüngen türü Türkiye'de sadece Suriye sınırına yakın olan Şanlıurfa'nın Birecik ve Ceylanpınar İlçeleri ile ve Şırnak'ın Silopi bölgesinde bulunmaktadır. Ayrıca bu kertenkeleleri doğal ortama bırakacağımız zaman vatandaşlara bunun zararsız olduğunu anlatabilmek için, seminerler düzenleyerek broşürler dağıtacağız. Türkiye'de yaklaşık olarak 50 ile 100 bireyin yaşadığı tahmin edilen dev kertenkele ülkemiz için bir zenginlik olduğu gibi yörenin tanıtılmasında da katkı sağlayabilecek bir kaynak olarak değerlendirilebilir. Bu konudaki çalışmalar bakanlık nezrinde başlatılmış olup, ilgili kurumların iştirakleri ile devam ettirilecektir".
Prof. Dr. Baran, bu kertenkele türünün çöl ikliminde yaşadığını, genellikle Kuzey Afrika'dan, Güneybatı Asya ve buradan Afganistan, Kazakistan ve Pakistan'a kadar yayılabildiğini sözlerine ekledi.
Öte yandan, yaklaşık 7 ay önce Şırnak'ta bulunan, 80 santimetre uzunluğundaki ejderha ise Gebze'deki Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'nde koruma altına alınmıştı.