5
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

"Eğitim, 100 yıl geriye götürülüyor"

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, AKP’nin eğitim sistemini eleştirerek, “AKP İktidarı döneminde ne yazık ki eğitim zihniyet olarak 100 yıl geriye götürülmeye çalışılıyor” dedi.

Sezer, yaptığı açıklamada, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Ulusa Sesleniş konuşmasını değerlendirdi. Erdoğan’ın 4 yıllık icraatlarının “eğitimde büyük bir başarı öyküsü ortaya çıkardığını” belirten Sezer, Başbakan’ın “başarı” diye anlattıklarıyla Türkiye’de eğitim alanında yaşananların ilgisi olmadığını savundu. Sezer, “AKP İktidarı döneminde ne yazık ki eğitim zihniyet olarak 100 yıl geriye götürülmeye çalışılıyor. 100 Temel Eser diye Bakanlıkça öğrencilere tavsiye edilen kitaplar ve öğrencilere dağıtılan ders kitapları bilimsellikle, çağdaş anlayışla uyuşmayan hurafelerle dolduruldu” dedi. 

Erdoğan’ın eğitim yatırımlarına ağırlık verdiklerini söylese de eğitim yatırımları tarihin en düşük düzeylerine gerilediğini vurgulayan Sezer, MEB 2006 Bütçe Raporu’nda, 2002 yılında Konsolide Bütçe yatırımlarından Milli Eğitim Bakanlığı yatırımlarına ayrılan pay yüzde 22.34 iken, bu oranın 4 yılda yüzde 10.21’e düştüğü ifade etti. Sezer, “Sayın Başbakan’ın büyük başarı gibi sunduğu okullarda bilgisayar ve internet kullanımı ile ilgili projeler aslında DSP’nin başında bulunduğu 58. Hükümet döneminde başlatılan, ama AKP döneminde aynı hızla sürdürülemeyip geciktirilen projelerdir” diye kaydetti. 

Sezer, 3.5 YTL’den 5 YTL’ye çıkarılan ders ücretleri, 43 YTL tutarındaki öğrenci bursunun, öğünülecek değil, üzüntü duyulacak bir gerçek olduğunu ifade etti. Sezer, bir çok okulda 50-60-70 kişilik sınıflar bulunması, öğretmen yokluğundan büyük illerde bile bazı okullarda derslere başlanamaması, üniversite öğrencilerinin yurt yetersizliği nedeniyle Cumhuriyet’in temel ilkelerini ve Atatürk ilke ve devrimlerini benimsemeyen grupların pençesine düşmesi ise Başbakan’ın görmediği veya görmek istemediği gerçekler arasında saydı. Sezer, "Türk eğitim sistemi bu ağır sorunlar ve büyük kargaşa içinde iken Sayın Erdoğan’ı dinlediğimizde ister istemez şu soru aklımıza geldi: 'Acaba, Başbakan bizim çocuklarımızın okuduğu Türk eğitim sistemini değil de kendi çocuklarının okuduğu Amerika’daki eğitim sistemini mi anlattı?'" diye sordu.
ANKA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2006 Cumartesi 16:27:15
Güncelleme :30 Eylül 2006 Cumartesi 16:31:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?