5
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Mesleki eğitime yeni dizayn

TBMM Genel Kurulu'nda, AB uyumunu öngören Mesleki Yeterlilik Kurumu kurulmasına ilişkin tasarının yasalaştırılması, Türk Milli Eğitim Sistemi içinde yer alan ve "Türban tartışmaları"yla ikinci planda kalan mesleki eğitimi yeniden dizayn edecek. 

Uzmanlara göre bu yeni düzenlemeler arasında üniversiteye girişte normal liselere göre avantajsız durumda olan meslek lisesi çıkışlılar daha avantajlı duruma getirilecek. Yine aynı uzmanlara göre meslek lisesi çıkışlılara yüksekokul ve üniversiteye girişte ek puan getirilecek. Yasaya göre, ulusal ve uluslararası meslek standartlarını temel alarak, teknik ve mesleki alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek, denetim, ölçme, değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin faaliyetleri yürütmek için gerekli ulusal yeterlilik sistemini kurmak ve işletmek üzere "Mesleki Yeterlilik Kurumu" kurulacak. Tabiplik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mühendislik ve mimarlık meslekleri ile en az lisans düzeyinde öğrenim gerektiren ve mesleğe giriş şartları kanunla düzenlenmiş olan meslekler, bu kanun kapsamı dışında tutulurken, sanayiinin özellikle son yıllarda üzerinde durduğu diğer dallardaki ara eleman sıkıntısını gidecek meslek alanlarındaki eğitim yeniden düzenlenecek. Yeni kurulacak Kurumda; Meslek Standartları Daire Başkanlığı, Sınav ve Belgelendirme Daire Başkanlığı, İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği oluşturulması öngörülürken, yine aynı kurum ulusal mesleki yeterlilik sistemiyle ilgili yıllık gelişme planlarını hazırlayacak, geliştirecek, uygulayacak veya uygulattıracak, denetleyecek, standartları belirlenecek meslekleri ve bu standartları hazırlayacak kurum ve kuruluşları tespit edecek.

MESLEK LİSELERİNDE OKUYANLARA YÜKSEKOKUL VE ÜNİVERSİTE KOLAYLIĞI 

Mesleki Yeterlilik Kurumu, Yükseköğretim Kanunu'na tabi teknik ve mesleki eğitim veren yüksek öğretim kurumlarında ulusal meslek standartlarına uygun eğitim ve öğretim yapılabilmesi için Yükseköğretim Kurulu ile orta öğretim düzeyindeki mesleki ve teknik eğitim veren öğretim kurumlarında ulusal meslek standartlarına uygun eğitim ve öğretim yapılabilmesi için de Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapacak. Uzmanların görüşüne göre bu çerçevede ortaöğretimde İmam Hatip tartışmalarına kilitlenen mesleki eğitimde yeni bir düzenleme yapılabileceği belirtiliyor. Alınan bilgilere göre meslek eğitimi veren ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrencilere kendi alanlarıyla ilgili 2 yıllık yüksekokul ve 4 yıllık Üniversiteye girişte ek puan verilebilecek. Liselerle Üniversiteler arasındaki dikey ve yatay geçişlerin kolaylaştırılmasının da gündeme gelmesi bekleniyor. Bu çerçevede de uzun yıllardır süren imam-hatip tartışmalarının gündemden kalkacağı belirtiliyor. Yasayla getirilen yeni düzenlemeler ise şöyle belirlendi: 

"- Teknik ve mesleki alanlarda ulusal yeterlilik esasları ile ulusal mesleki yeterlilikler alanındaki eğitim ve öğretim kurumlarını ve programlarını akredite edecek kurumları da Mesleki Yeterlilik Kurumu belirleyecek. 

- Kurum, sınav ve belgelendirme sistemi kapsamında yeterliliği belgelendirecek yetkilendirilmiş kurumları belirleyecek ve sınavlarda başarılı olanlara sertifika verilmesini sağlayacak; Türkiye'de çalışmak isteyen yabancıların sahip oldukları mesleki yeterlilik sertifikalarının doğruluğunu belirleyecek; ulusal mesleki yeterlilik standartlarının teknolojideki gelişmelere uygun geliştirilmesini, yeterlilik standartlarının yükseltilmesini, uluslararası alanda tanınmalarını sağlayacak. 

- Mesleki alan ve sektörler arasındaki yatay ve dikey geçişler için gerekli yeterliliklerin belirlenmesi; diğer ülkelerdeki benzer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılması; hizmet satın alımı, projelerin geliştirilmesiyle eğitim, araştırma, konferans, seminer ve yayın faaliyetlerinde bulunmak da kurumun görevleri arasında yer alacak. 

- Kurumun genel kurulunda, çeşitli bakanlıklardan üyelerin yanı sıra üniversitelerden, YÖK tarafından belirlenecek 3 öğretim üyesi ile çeşitli kurum, konfederasyon, oda ve sendikaların temsilcileri görev yapacak. 

- Kurumun yönetim kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, kamu kurumu, işçi sendikaları konfederasyonları, işveren sendikaları konfederasyonları temsilcilerinden oluşacak. 

- Kurum tarafından görevlendirilen kurum ve kuruluşlarca hazırlanan meslek standartlarının, ulusal meslek standardı olarak kabul edilebilmesi için gerekli incelemeyi yaparak, yönetim kurulunun onayına sunmak üzere sektör komiteleri kurulacak. 

- Sektör komiteleri, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, meslekle ilgili diğer bakanlıklar, işçi ve işveren kuruluşları, meslek üst kuruluşları ve kurumun birer temsilcisinden oluşacak. Çalışmalara, üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğretim üyeleri de danışman olarak davet edilebilecek. 

- Mesleki yeterlilik düzeyinin, kurum tarafından yetkilendirilecek personel belgelendirme kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak sınavla belirlenmesi öngörülüyor. 

- Sınavlarla ilgili esas ve usuller ile teorik sınavdan muaf tutulacak meslekler ve kişiler, kurum tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenecek. 

- Açılacak sınavlarda başarı gösterenlere, kurum tarafından onaylanmış mesleki yeterlilik düzeyini gösteren belge veya sertifika verilecek. Kurum hizmetleri, iş mevzuatı hükümlerine göre istihdam edilen uzman yardımcısı, uzman ve diğer personel tarafından yürütülecek. 

- Yönetim kurulunun onayıyla yürürlüğe konulacak yönetmelik esaslarına göre, yabancı uzmanlar istihdam edilebilecek."
İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2006 Cuma 14:38:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?