1
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Öğretmenler tebeşir bıraktı

Türk Eğitim-Sen üyesi öğretmenler, taleplerine dikkat çekmek için tebeşir bırakma eylemi yaptı.

Beşevler'de bulunan Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan Türk Eğitim-Sen üyesi bir grup öğretmen adına, Türk Eğitim-Sen 3 No'lu Şube Başkanı Ertegin Engin bir basın açıklaması yaptı.

Engin, Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş muasır medeniyetler seviyesine ulaşmada öncü kuvvet rolü üstlenen ve Cumhuriyet'in bekçiliğini yapan öğretmenlerin Türkiye'de hak ettikleri konuma ulaşamadıklarını belirterek, "Bir 24 Kasım daha geldi. Ulu Önder Atatürk'ün başöğretmenliği kabul ettiği gün olan 24 Kasım'ın 24. yılında maalesef Türkiye'de değişen bir şey yok. Öğretmenlerimiz ekonomik ve özlük haklar açısından refaha kavuşmuş değildir" dedi.

Engin, sendikalarının yaptıkları bir araştırmayı ise şöyle açıkladı:

"Göreve yeni başlayan bir öğretmen Lüksemburg'ta yıllık 44 bin 712 dolar, İsviçre'de yıllık 37 bin 544 dolar, Avusturya'da yıllık 28 bin 642 dolar, Almanya'da yıllık 38 bin 216 dolar, Hollanda'da yıllık 30 bin 70 dolar kazanırken Türkiye'de yıllık 6 bin 240 dolar kazanmaktadır. Öğretmenlerin yıllık çalışma saatleri ise ücretlerinin tam aksine OECD ülkelerinden fazladır. OECD ülkelerinde bir öğretmen ortalama bin 765 saat çalışırken Türkiye'de bin 840 saat çalışmaktadır. Yine OECD ülkelerinde bin öğrenci başına düşen öğretmen sayısına baktığımızda Lüksemburg'ta 101.6, Yunanistan'da 100, Norveç'te 90.4, Belçika'da 87.2, İtalya'da 93.6, İspanya'da 81.7 iken Türkiye'de 38.4'tür."

Türkiye'de öğretmenlerinin ekonomik haklar ve çalışma koşulları açısından dünyadaki meslektaşlarından çok daha kötü koşullarda yaşadığını söyleyen Engin, binlerce öğretmenin de gerek görevde yükselmeleri, gerekse tayin ve nakil konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ile davalı durumda olduğunu vurguladı.

Engin, bir kısım çevrelerin Öğretmenler Günü'nü "prosedür icabı" kutladığını iddia ederek öğretmenler gününün yine yaralara merhem olmayacağını, yine öğretmenlerin çığlıklarının sahipsiz kalacağını öne sürdü. Türkiye genelinde "Tebeşir bırakma eylemi" yaptıklarını kaydeden Engin, Milli Eğitim Bakanlığı'nı göreve çağırdıklarını ifade ederek, "24 Kasım'ın ruhunu zedelememek, 24 Kasım'ın bayram havasında geçmesini sağlamak amacıyla tebeşir bırakma eylemini öğretmenler gününden bir gün önce yapan biz eğitimciler, artık 3 maymunun oynanmasını değil, taleplerimizin dikkate alınmasını ve tabir yerindeyse adam yerine konulmak istiyoruz" diye konuştu.

Yapılan basın açıklamasın ardından öğretmenler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü girişine tebeşir bıraktı. Yapılan eylemin ardından grup olaysız dağıldı.

.
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2005 Çarşamba 13:52:22
Güncelleme :23 Kasım 2005 Çarşamba 13:58:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?