1
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Ankara-İstanbul hızlı tren seferleri

Ankara-İstanbul arasında 2006 yılı sonunda başlaması planlanan hızlı tren seferlerinde kullanılacak 10 hızlı tren setinin yapımına ilişkin sözleşme protokolü İspanyol CAF Firması ile TCDD Genel Müdürlüğü arasında imzalandı.

Türk Telekom Kültür Merkezi'nde düzenlenen imza törenine, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İspanya Kalkınma Bakanı Magdalena Alvarez Arza, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, CAF Yönetim Kurulu Başkanı Jose Maria Bastarrica ve yetkililer katıldı.

Törende konuşan Bakan Yıldırım, Türkiye'nin demiryolu alanında gelişmesi için bu sözleşmeyle son derece önemli bir adım atıldığını söyledi. Hükümetin ulaşım yolları arasındaki dengenin sağlanması amacıyla hazırladığı on yıllık ulaşım planında yer alan öncelikler arasında yer alan raylı sisteme ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirten Yıldırım, Ankara-İstanbul arasında hızlı tren projesinin ilk etabında altyapı çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

Ankara-Eskişehir arasını kapsayan bu etabı 2006'nın sonlarına doğru hizmete açmayı hedeflediklerini belirten Yıldırım, söz konusu ihale ile de bu hatta kullanılacak hızlı trenlerin tedarik etmeyi amaçladıklarını bildirdi. İspanya Kalkınma Bakanı Arza da, sözleşmenin son yıllarda iki ülke arasındaki ekonomik ve mali işbirliğinin bir sonucu olduğunu ifade etti.

Ankara-İstanbul hızlı tren projesinin ilk etabının yapımını, bir İspanyol firmasının üstlendiğini anımsatan Arza, hattı kullanacak hızlı trenlerin de İspanyol CAF firması tarafından tedarik edilmesinden mutluluk duyduğunu söyledi.

Törende konuşan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ankara-İstanbul hızlı tren projesinin, hatta çalıştırılacak araçların temini noktasına geldiğini bildirdi. İhaleyi kazanan İspanyol CAF Firması ile yapılan sözleşme gereği, satın alınacak her bir hızlı tren setinin; saatte 250 kilometre hıza sahip, alüminyum gövdeli, 419 yolcu kapasitesine sahip 6 vagon oluştuğunu kaydeden Karaman, setlerde ayrıca yolcu güveni ve konforu açısından her türlü donanımın bulunduğunu bildirdi.

Karaman, setlerde vakumlu tuvalet, klima, video, televizyon, müzik yayın sistemi, engelliler için donanım ve kapalı devre görüntü kayıt sisteminin bulunduğunu belirtti. Sözleşme tutarının 241 milyon YTL olduğunun dile getiren Karaman, Türkiye'nin 22 yıl vadeli krediyi binde 13 faizle geri ödeyeceğini bildirdi.

Konuşmaların ardından 10 hızlı tren setinin alımına ilişkin sözleşme, Ulaştırma Bakanı Yıldırım ile İspanyol Bakan Arza'nın şahitliğinde TCDD Genel Müdürü Karaman ve CAF Genel Müdürü Bastarrica tarafından imzalandı.

.
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2005 Perşembe 04:34:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?