4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Çiftçilerin bayramı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 'kırsal kalkınma' esaslı stratejilerin uygulanmasını isteyerek, "Bize göre tarım sadece ekonomiden ibaret değildir, tarımın sosyal ve insani yönü unutulmamalıdır" dedi. 

TZOB Başkanı Bayraktar, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü dolayısıyla yaptığı açıklamada, tarım politikalarının 'üretici merkezli' olması gerektiğini söyledi. Bayraktar, Dünya Çiftçiler Günü'nün çiftçilerin hak ve menfaatlerini korumak amacıyla kurulan Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun (IFAP) 1984 yılında aldığı kararla her yıl kutlandığını hatırlattı. 

Dünyada 600 milyon çiftçi ailesini temsil eden IFAP'a 80 ülkeden 115 çiftçi birliğinin üye olduğunu kaydeden Bayraktar, son zamanlarda IFAP kalkınma alanında, Tarım ve Gıda Teşkilatı (FAO), ve Dünya Bankası'ndan, kalkınma programlarını "çiftçi odaklı" yaklaşım modeline göre oluşturmalarını talep ettiğini ifade etti. 
Bayraktar, IFAP'ta ağırlık kazanan görüşe göre, mevcut stratejiler ve tarım politikalarının çiftçi lehine çalışmadığı ve bu sebepten yeni programlara ihtiyaç olduğu yönünde olduğunu belirterek, şunları söyledi: "IFAP'ta yapılan tespitlere göre, gelişme yolundaki ülkelerde küçük işletme sahiplerini tarım sektöründen ayırarak diğer sektörlere aktarma çabaları, sorunlar yaratmaktadır. Çok sayıdaki küçük işletmenin oluşturduğu yoğun tarım nüfusu karşısında sanayi ve hizmetler sektörünün yeterince gelişemeyişi sebebiyle, gelişmekte olan ülkelerde böyle programların uygulanmasında zorluklar yaşanmaktadır. Bu durumda, herhangi bir tarım ve kırsal kalkınma stratejisinin başarılı olabilmesi için küçük ölçekli tarım işletmelerine yatırım yapılması hedeflenmelidir. Böylece küçük işletmeler, küçük ölçekli teşebbüsler haline gelecek ve büyük şehirlere göç etmek zorunda kalmayacaktır. Söz konusu küçük ve orta ölçekli tarımsal işletmelerin gelişmeleri için kooperatifler şeklinde örgütlenmeleri de bu yöndeki gelişmeyi hızlandırabilir. Birleşmiş Milletler'in bir kuruluşu olan Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) da bu yaklaşımı desteklemektedir. IFAD, bu amaçla kırsal yoksulluğu önlemek üzere yeni programlar geliştirmiştir." 

Bayraktar, Türkiye'de de son yıllarda, tarımsal kalkınma için tarımda yapısal bir dönüşümün sağlanmasının önemli bir konu olduğunu ifade ederek, "Aslında hepimiz tarımdaki verimsiz yapının değişmesini istiyoruz Ancak, esas sorun bunun nasıl yapılacağıdır. Bu husustaki tartışmalarda bazı kesimler, çiftçi ile köylüyü ayıralım veya çok büyük hayvancılık işetmeleri kurarak hayvancılığımızı sorunlarından kurtaralım gibi yaklaşımlar ortaya koymuşlardır. Ülkemizdeki bu tartışmalar, küçük çiftçiyi "köylü" sayma
anlayışına kadar varabilmektedir. Bunlar, yanlış yaklaşımlardır. Bize göre, tarım, sadece ekonomiden ibaret değildir; tarımın sosyal yanı, insani yanı da önemlidir. Belirlenecek politikalarda bu husus unutulmamalıdır. Sadece büyük işletmeler kurularak Türkiye hayvancılığının kurtarılabileceğini sananlar, bu fikirlere de kulak vermelidir. Ülkemizde bu anlayışların dikkate alınması ve küçük çiftçilerimizi yok sayan politika önerilerinden vazgeçilmesi, "kırsal kalkınma" esaslı stratejilerin uygulanması gerekmektedir. Dünya Bankası da artık yoksulluğu azaltmanın ve kırsal göçü önlemenin en önemli çaresinin, tarımı destekleyerek kırsal kesimi kalkındırmak olduğunu kabul etmektedir" şeklinde konuştu.
Bayraktar, açıklamasının sonunda Türk çiftçilerinin Dünya Çiftçiler Günü'nü kutladı.
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2007 Pazar 12:47:49
Güncelleme :13 Mayıs 2007 Pazar 12:47:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?