4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Doğalgaz zammı mahkemeye gidiyor

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, doğal gazın dolarla alındığını, doların değerinin düşmesine rağmen doğal gaza zam yapılacağını belirterek, ''Doğal gaz zammı açıklandığını gün dava açacağız'' dedi.

Çetin, Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, 2007 yılında akaryakıta, ulaşıma, ekmeğe zam geldiğini, elektrik, doğal gaz zamlarının da yakında yürürlüğe gireceğini söyledi.

Kredi kartları ve tüketici kredileri konusuna da değinen Çetin, 2007 yılı 11 ayı itibarıyla 36 milyon 322 bin adet kart ile 128 milyar 907 milyon YTL'lik işlem yapıldığını kaydetti. Yıllık kart aidatının ortalama 30 YTL olduğunu belirten Çetin, ''Sadece kartlardaki aidat vurgunu 1 milyar 90 bin YTL'ye çıkmıştır'' dedi. Çetin, bankaların asıl faaliyet gelirlerinin 1/4'ü kadar tüketiciden masraf aldığını ifade etti.

Temmuz-Eylül 2007 döneminde kullandırılan kişi başı ortalama tüketici kredileri miktarının 9,6 bin YTL olduğuna dikkat çeken Çetin, ''tüketicilerin sürekli borçlandığına'' işaret etti.

Asgari ücretin yıllık yüzde 4 oranında artırıldığını, zamların oranının ise yüzde 20 olduğunu kaydeden Çetin, bütçe gelirlerinin yüzde 74'ünü tüketicilerin ödediğini anlattı.

Bu nedenlerle, 2007 yılından daha karamsar bir gelecek vaad eden 2008 yılını kutlayamadıklarını belirten Çetin, ''Tüketiciler için 2008 yılı mutlu bir yıl olmayacak'' dedi.

1 Ocak Salı gününden itibaren, lokanta, kebapçı, ayaküstü yemek yenilen yerler, pastane, kafeterya, kıraathane, otel, motel, pansiyon, tatil köyleri ve ''her şey dahil'' fiyat uygulanan konaklama yerlerinde, sade, meyveli ve kolalı gazozlarda KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e ineceğini hatırlatan Çetin, ''bu indirimin tüketiciye yansımayacağını, oluşacak KDV kaybının da tüketiciden çıkacağını'' iddia etti.

Çetin, gazetecilerin ''doğal gaz zammı yapıldığında dava açacak mısınız?'' sorusuna, ''Doğal gaz dolarla alınıyor, doların değeri düşmesine rağmen doğal gaza zam yapılıyor. Doğal gaza zam, keyfi bir zamdır. Zam açıklandığı gün dava açacağız'' yanıtını verdi.

AA
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2007 Pazartesi 13:10:55
Güncelleme :31 Aralık 2007 Pazartesi 17:32:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muhterem atayeter IP: 88.246.142.xxx Tarih : 6.11.2008 19:01:03

doğalgaz zammı,bunlar bize az bile neden,çunkü,bir seçim öncesi bende bunlara oy verdim,bu hükümet,geçen sene devlet mallarını satarak ayakta duruyordu,bakalım satacak birşey kalmayınca ne yapacaklar.özelleştirme,artı tekelleştirme hükümeti,bunların marmaray projesi,dış ve iç politikaları fasa fiso herkez görecek,bunlar maduretme projeleri,yeni yapılan marmaray projesi birçok insanı madur edecektir,merkezi konumdaki,dükkanlar nehalegelecek,yaya trafiği bitecek,bağcılar parsellerdeki,metrobüsün geçtiği caddeler ve esnaf ortada,ayrıca,alternatifi olmayan toplu taşıma,ileride belediye kaçpara biniş raişi koyarsa binmek zorundayız,çünkü indiren ve bindiren ibb.bu seçimleri bir fırsat olarak görüyorum,hayırlı yorumlar.