4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Asgari geçim indirimi geliyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, ücretlilerde vergi iadesi uygulamasının kaldırılmasını ve yerine asgari geçim indirimi uygulaması getirilmesini öngören tasarının görüşülmesine kısa süreli bir gecikmeyle başlandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, AK Parti Kütahya Milletvekili Abdullah Erdem Cantimur, AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Açıkalın'ın, bazı kanunlarda değişiklik öngören kanun teklifleri ile Gelir Vergisi Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarı birleştirildi. Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, alt komisyon metni üzerinden görüşülmeye başlandı.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, tasarının ağırlıklı olarak, ücretlilerde vergi iadesi düzenlemesinin yürürlükten kaldırılmasına yönelik olduğunu söyleyerek, ''Ücretliler, bir yıl vergi iadesi veya asgari geçim indiriminden faydalanamayacak. 2007'de ücretlilere ödenen vergi iadesi, 2006'ya ait harcamaların iadesiydi. 2007 yılı, ücretliler için bir kayıptır'' diye konuştu. Hamzaçebi, KDV'nin yürürlüğe girmesiyle fatura, fiş alışkanlığına katkıda bulunmak için vergi iadesi uygulamasına gidildiğini hatırlatarak ''Vergi iadesi uygulaması, vergi gelirlerinde ciddi bir artışı sağlamamıştır. Bu uygulamaya gidişin arka planında, bu görüşün olduğunu sanıyorum. Doğru bir gerekçedir'' ifadelerine yer verdi.

Asgari geçim uygulamasıyla nüfus sayısı arttıkça gelir vergisi indirim oranının düşürülmesini doğru bulmadığını belirten Hamzaçebi, ''Doğru olan, çocuklara uygulanan indirim oranlarının ortalaması alınarak, ücretlinin yararlanacağı indirime ilave edilmesidir. Bütçe olanakları buna imkan sağlamıyorsa kademeli olarak böyle bir düzenleme yapabiliriz. İçi boş bir düzenlemeydi. Öyle bir uygulamanın olup olmaması bir şeyi değiştirmeyecekti. Gelir Vergisi Kanununda, sistemin otokontrol aracı olarak ne kalmıştır; hiç bir şey yoktur. Maliye Bakanı'nın, 'vergi iadesi kalkıyor ama herkes fiş, fatura alsın, ceza uygularım' beyanları, vergi sisteminin korunmasız kaldığının bir itirafıdır. Dolaylı vergilerin sistemde ağırlık kazanmasının en büyük nedeni de budur. Vergi indirimini kaldırırken, otokontrol yapacak bir sistemin tasarıya eklenmesi lazımdı. İsmi, yöntemi tartışılabilir. 'Nereden buldun' gibi olması gerekmiyor'' dedi.
iha
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2007 Çarşamba 16:49:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?