5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

ASKİ içme suyu hatlarını yeniliyor

ASKİ Genel Müdürlüğü, Çankaya İlçesi'nin içme suyu hatlarını yeniliyor. 

Başkentin içme suyu hatlarının 40-50 yıl önce döşendiğini ve ekonomik ömürlerini tamamladıklarını belirten Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, hatların eski olması nedeniyle meydana gelen arızaların önüne geçmek için aşama aşama içme suyu şebekesinin yenilendiğini bildirdi. Başkentteki nüfusun artmasıyla birlikte, mevcut içme suyu hatlarının ihtiyacı karşılayamaz duruma geldiğini belirten Gökçek, içme suyu hatlarının bir yandan yeni yerleşim planlarına göre düzenlenirken, diğer yandan da halen kullanımda olan 700'lük boruların binlik çelik borularla değiştirildiğini söyledi. 

Başkentin içme suyu hatlarının yenilenmesi için gerekli projenin hazır olduğunu ve bütününde hatların yenileceğini belirten Gökçek, Çankaya İlçesindeki yenileme çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi: "1 Temmuz tarihinde yenilemeye başladığımız içme suyu hatları 40-50 yıl öncesi döşenmiş hatlardır. O günün teknolojisinde çelik boruların paslanmasını önleyecek katatik korumasının olmayışı boruların çürümesine ve zayıflayan bu boruların yüksek su basıncına dayanamayıp sık sık arızalanmasına neden oluyordu. Ayrıca bu bölgedeki nüfus yoğunluğunun da artması boruların çapını da yetersiz hale getirmişti. Şimdi yaptığımız iyileştirme de 700'lük boruları binlik çelik borularla değiştiriyoruz. Çankaya Bölgesi'nde yaptığımız çalışmalara Dikmen Caddesi'nden başladık, bu hat Sinan Caddesi'ni takiben Dikmen Vadisi'nden indirilerek Çankaya Bölgesi'ndeki, Sedat Simavi, Simon Bolivar Caddesi'ne kadar çalışmaları tamamlamış bulunmaktayız. Çankaya Yıldız da bulunan içme suyu deposuna bağlantısı yapılarak son bulacak." 

İçme suyu hatlarının iyileştirilmesini yaparken bölge halkının susuz kalmaması için mevcut hatların hizmet vermeyi sürdürdüğünü ifade eden Başkan Gökçek, eski imara göre 7 bin 300 kilometre olan içme suyu hattının üzerinde değişiklik yapıldığını ve hattın 2 kilometre daha kısaltılarak, yeni hattın 5 bin 300 kilometre olarak döşeneceğini söyledi. Başkan Gökçek, Çankaya İlçesi'ndeki yeniden döşenen içme suyu hattının şebeke hatlarıyla birlikte 10 kilometre olduğunu belirterek, büyük oranda tamamlanan hat döşeme çalışmalarının kısa sürede bitirileceğini belirtti. 

Gökçek, Çankaya İlçesi, Yıldız Bölgesi'nde, bulunan su deposunun kapasitesinin de 7 bin metreküpten 15 bin metreküpe çıkarıldığını, su deposunun hacminin büyütülmesiyle birlikte deponun, şebeke üzerindeki yüksek basıncı normal hale getirerek, arızaların asgariye inmesini sağlayacağını kaydetti. 

Sistemde su kesintileri yapılmadan sadece hat üzerine konulan vanalarla lokal kesintiler yapılacağını ifade eden Başkan Gökçek,
"Daha önceden herhangi bir hat üzerindeki arıza durumunda şebeke hattı tamamen kesiliyor ve hattın tamiri için içindeki suyun tamamının boşaltılması gerekiyordu. Bu da en az bin 500 metreküplük içme suyunun ziyan olmasına neden oluyordu. Yeni yapılan depo alanı yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı, Hilal, Yıldız Evler, Güzeltepe, Birlik, Gazi Osman Paşa ve Kırkkonaklar Mahalleleri'ni besleyecek" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2006 Çarşamba 12:11:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?