5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Azerbaycan doğalgazı geliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Şahdeniz Projesi kapsamında Azerbaycan`dan bu yıl sonuna kadar doğalgaz alınmaya başlanacağını ve bu gazın Yunanistan`a, ardından da İtalya`ya iletileceğini belirterek, yılda 6.6 milyar metreküp olan gaz akışının daha sonraki dönemlerde 12 milyar metreküpe çıkacağını kaydetti. 

Bakan Güler, Hilton Otel'de düzenlenen "Türkiye Doğalgaz Piyasasında İlk 5 Yılın Değerlendirilmesi ve 2007 Yılı Beklentileri Konferansı"nda bir konuşma yaptı. Hükümet olarak doğalgazın daha çok şehir ısıtmalarında ve hava kirliliği ile mücadelede kullanılmasını amaçladıklarını belirten Güler, elektrik üretiminde de tercihlerinin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek olduğunu söyledi. 

Güler, "Ama 4628 sayılı kanuna göre elektrik üretimi özel sektör tarafından yapılacağı için ve bu üretimde de özel sektör kendi karlılık hesaplarına göre hareket edeceği için onlara herhangi bir empozede bulunamayız. Onlar neyi karlı görürlerse yaparlar. Ama bizim hükümet olarak, düşüncemiz, yönlendirmemiz ve arzumuz yerli kaynaklara dönük bir elektrik üretim modelidir" dedi. Türkiye'nin tek bir kaynak ve belli ülkelere bağımlılığının tartışılması gerektiğine işaret eden Güler, bağımlılığın ancak karşılıklı olması durumunda sorun olmayacağını ve kaynak çeşitliliğini amaçladıklarını dile getirdi. Rusya, İran, Cezayir ve Nijerya dışında bu yıl Şahdeniz Projesi kapsamında Azerbaycan'dan gelen doğalgazın devreye gireceğini belirten Güler, "Bu gaz Yunanistan'a ve oradan İtalya'ya da geçecek" dedi. 

Güler, 2 gün önce Azerbaycan sınırında "iki ülke sınırında yapılan kaynak" demek olan "gümüş kaynağın" da yapıldığını belirterek, yılda 6.6 milyar metreküp olacak gaz akışının daha sonraki dönemlerde 12 milyar metreküpe çıkacağını kaydetti. Irak gazı için de görüşmelerin sürdüğünü ancak Irak'taki durumdan dolayı bunun biraz zaman alacağını belirten Güler, Nabucco Projesi'nde de, gazın yan hatlarla Balkan ülkelerine dağılabileceğini kaydetti. Silivri Yeraltı deposunu bu kışa yetiştirmeye çalıştıklarını ve şu anda gazlı denemelere başladıklarını bildiren Güler, bu deponun hacmini artırmak üzere yeni bir projelendirme yaptıklarını ve böylece 1.6 milyar metreküp olar kapasitenin arttırılacağını vurguladı.

YURTİÇİ YATIRIMLAR VE GEÇEN 5 YILIN DEĞERLENDİRMESİ 

Doğalgaz konusunda iletiminde 1.7 milyar dolar ve dağıtımla birlikte toplam 2 milyar dolar yatırım yaptıklarını ve şu anda da 608 milyon dolarlık projenin devam ettiğini bildiren Güler, 2000 yılında 14. 7 milyar metreküp olan tüketim miktarının 2005'te 26.5 milyar metreküpe çıktığını ve bunun sürekli arttığını kaydetti. 

2005 yılında kullanılan gazın yüzde 19 sanayi, yüzde 22 konut, yüzde 57 elektrik üretimi ve yüzde 2'sinin gübre üretiminde kullanıldığını bildiren Güler, 2006'nın ilk 6 ayında ise 14.9 milyar metreküp olan tüketimin yüzde 20'sinin sanayi, yüzde 28'inin konut, yüzde 51'inin elektrik üretiminde kullanıldığını söyledi. Elektrik fiyatlarını kontrol etmek için Yap-İşlet ve Yap-İşlet-Devret'lerin doğalgazla elektrik üretimini azaltmak istediklerini belirten Güler, "Çünkü doğalgaz fiyatları arttığı sürece bunların elektrik fiyatlarına yansımaması için yerli kaynaklara önem veriyor ve paçal yaparak 4 senedir elektriğe zam yapmadan bunu başarmaya çalışıyoruz" diye konuştu. 2007 yılı tahmini tüketiminin 32.8 milyar metreküp, 2010'da 44 milyar metreküp, 2015'te 54 milyar metreküp ve 2020'de de 63 milyar metreküp olduğunu ifade eden Güler, EPDK'nın da 54 ilde dağıtım ihalesi yaptığını, bunlardan 43'ünün sonuçlandığını, 4'ünün de devam ettiğini söyledi. Güler, "Doğalgaz ulaşan il bu yıl 36'ya çıkacak, gelecek yıl 75 merkeze ulaştırma amacındayız" dedi. 

Güler ayrıca geçen kış yaşanan Rusya-Ukrayna krizi kaynaklı doğalgaz arzındaki sıkıntının Avrupa'yı tedirgin ettiğini ve bunun da Türkiye'nin konumunu çok önemli bir noktaya getirdiğini söyledi.
İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2006 Çarşamba 13:29:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?