5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Resmi kurumların taşınmasına tepkiler büyüyor

Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Av. A. Erdem Akyüz, Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Ziraat Bankası ve Halkbank'ın İstanbul'a taşınması yönünde yapılan hazırlıklara tepki gösterdi. Akyüz, "Ankara yalnızca bir başkent değil, Türkiye'nin ve Cumhuriyet'in kalbidir. Önemli kurumların Ankara'dan götürülmesi demek, 'vücuttan kalbin sökülmesi' anlamına geliyor" dedi. 

Akyüz, Devlet Bakanı Ali Babacan'ın, "Merkez Bankası, BDDK, SPK, Ziraat Bankası ve Halkbank'ın Ankara'dan İstanbul'a nakledilmesi gerektiği ve bu kapsamda hazırlık içerisinde oldukları" yönündeki açıklamalarını eleştirdi. Babacan, nakil için gerekçe olarak da "İstanbul'un finans merkezi olmasını" gösterdiğini vurgulayarak, "Önemli ve temel devlet daireleri, kamu kurum ve kuruluşları taşındıktan sonra Ankara'da ne kalacaktır?" diye sordu. 
Ankara'nın başkent oluşunun tesadüf olmadığını, bu ünvanın Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşunu simgeleyen tarihi ve önemli bir olay olduğunun altını çizen Akyüz, bu suretle bozkırın ortasında modern bir kent doğduğunu ve dünya tarihinde ender rastlanan olaylardan birinin gerçekleştiğini kaydetti. 

9 Ekim 1923'te Meclis'e verilen kısa bir önergeyle Ankara'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti ve kalbi olduğunu hatırlatan Akyüz, şunları söyledi: "Tarihi yansıtan bu Anayasa önerisi gayet kısadır. 'Türkiye Devleti'nin idaresi Ankara Şehridir.' 13 Ekim 1923 tarihinde bu Anayasa maddesi kabul edilmiş ve Ankara başkent olmuştur. Ancak teklif edilen kanun maddesinin gerekçesi, Ankara'nın yeni Türkiye'nin merkezi olması gereğini açıklamaktadır. Gerekçe özetle, yeni Türkiye'nin varlığının, ülkenin kuvvet kaynaklarının gelişmesinin sağlanması, Anadolu'nun merkezinde başkent tesis etmek lüzumunu açıklıyor ve coğrafi ve stratejik durum, iç ve dış güvenlik de bunu gerekli görüyordu. Bu suretle Cumhuriyet'in ilanı için önemli bir adım da atılmıştır. Ankara yalnızca bir başkent değil, Türkiye'nin ve Cumhuriyet'in kalbidir. Önemli kurumların Ankara'dan götürülmesi demek, 'bu vücuttan kalbin sökülmesi' anlamına gelmektedir. İstanbul'un bir finans merkezi olması, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkentinin Ankara olduğu, devlet daireleriyle kamu kurum ve kuruluşlarının Ankara'da bulunması gereğini ortadan kaldırmaz. İletişimin geliştiği çağımızda, dünyanın her yerindeki finans merkezleriyle anında ve sürekli bağlantı sağlanabilmektedir Yapılması düşünülen durum, Türkiye ve dünya gerçeklerine aykırı olduğu kadar, Anayasa ve yasalara da aykırıdır. Ankaralılar neredesiniz, siz yalnız 'Misket Havası' oynamak için mi varsınız?"
iha
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2006 Salı 12:54:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?