4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Tekstilcinin içi yanıyor

Şubat ayının kapıya dayanmasına rağmen hava sıcaklıklarının mevsim normalinin üzerinde seyretmesi, hayatın tüm alanlarını olduğu gibi ekonomiyi de olumsuz etkiliyor.
Kış aylarında manto, kazak, bot gibi kışlık ürün satan firmalar da küresel ısınmanın mağdurları arasında. Küresel ölçekteki iklim değişikliği, doğa kadar günlük hayatın tüm alanlarında da etkisini gösteriyor. Havaların sıcak gitmesi, kömür ve doğalgazla ısınan başta dar gelirliler olmak üzere halkı sevindiriyor. Üretimini, soğuk kış şartlarını öngörerek yapan tekstilcileri ise olumsuz etkiliyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Canip Karakuş, sıcak havaların tekstil ve konfeksiyon sektörünü olumsuz etkilediğini belirterek, "Kaban ve manto satışında anormal bir düşüş oldu. Geçen sene bin tane satan mağaza bu sene 15-20 tane ancak sattı" dedi. Havaların ısınmasının kendileri için hiç iyi olmadığını dile getiren Karakuş, yurt dışında da benzer bir durumun yaşandığını, gittiği Avrupa ülkelerinde de sıcak havaların etkisiyle kışlık giysi satışında büyük düşüşler olduğunu söyledi. Yurt dışında da fiyatların anormal biçimde düşürüldüğünü ifade eden Karakuş, indirimlerin yüzde 70-80'lere ulaştığına dikkat çekti. Türkiye'de de çok büyük indirimlerin yapıldığını belirten Karakuş, vatandaşa da tavsiyede bulunarak, "İhtiyacı olanlara bugünden almalarını tavsiye ederim. Çünkü gelecek sene havaların böyle yaz gibi geçeceğini zannetmiyorum. Kaliteyi ucuza alabilirler şimdi" dedi. Sıcak havaların koleksiyonlarında değişime gitmeye zorladığını belirten Karakuş, ince pardösü ve penyelere ağırlık verdiklerini anlattı. Karakuş, özellikle kaban satışında yüzde 70 düşüş olduğuna işaret ederek, "Bakarsanız mağazalarda da en çok manto ve kaban var. Zarar her firmada 500-600 bin doları bulur" dedi. Karakuş, yurt dışında yazın kışlık, kışın da yazlık alış verişi yapıldığını, ancak Türkiye'de daha çok yağmur ve kar yağdığında kaban ve manto alındığını belirterek, Türkiye genelinde manto ve kaban satışında en az 20-25 milyon YTL zarar olduğunu kaydetti. Küresel ısınmanın tüketim alışkanlıklarını ve üretimi etkilediği ifade eden Karakuş, "Tek alan tekstil değil. Kışlık bot ve çizme satışları da havaların sıcak seyri ile birlikte taban yapmış durumda.
Öte yandan, kömür satışları geçen yıla göre yüzde 70 azalırken, otomotiv sektörü de geçen senelerde karaborsa satılan kar lastiği ve zincir gibi ekipmanların satışlarının düşmesinden yakınıyor" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2007 Salı 16:50:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?