1
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Vakıflar Kanunu TBMM'de

Hükümet, vakıflarda yeniden yapılanmaya yönelik yasa tasarısını, TBMM Başkanlığı’na gönderdi. Tasarı ile yabancıların Türkiye’de vakıf kurabilmelerine imkan tanınıyor. Vakıflar, tasarıya göre Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden izin almadan bazı tasarruflarda bulunabilecek.

Vakıflarla ilgili yeni düzenlemeler içeren yasa tasarısı TBMM’de. 91 maddeden oluşan tasarının amacı ’vakıfların kuruluşu, yönetimi, faaliyetleri ve denetimi ile yurt içi ve yurt dışındaki vakıf taşınır ve taşınmaz eski eserlerin tescili, muhafazası, onarımı ve yaşatılması, taşınmazların ekonomik bir şekilde işletilmesi ve değerlendirilmesini sağlamak; Vakıflar Kurumu’nun teşkilat, görev, yetki ve sorumluluklarını belirlemek, bu hizmetlerin yürütülmesi’ olarak belirtiliyor.

Akşam saatlerinde gelen yasa tasarısına göre, yöneticisiz kalan veya yönetim organı oluşturulamayan vakıflar ancak mahkeme kararı ile Genel Müdürlük tarafından yönetilebilecek. Yöneticisiz kalan veya yönetim organı oluşturulamayan vakıfların yönetim boşluğunun giderilmesini amaçlayan bu düzenleme ile vakıfların tüzel kişiliklerinin devamına olanak sağlanıyor. On yıl süre ile yöneticisiz kalan vakıfların, Vakıflar Genel Müdürlüğü`nün idari bir kararıyla mazbut vakıflar statüsüne alınması yetkisi mahkemelere bırakılıyor.

Tasarıyla yabancıların Türkiye’de vakıf kurabilmelerine imkan sağlanırken yine yabancılar, aynı zamanda Türkiye’de kurulan vakıfların yönetim organlarında da görev alabilecek.
Tasarıya göre yeni vakıfların organlarında meydana gelecek eksilmeler vakıf senedindeki hükümlere göre, hüküm bulunmaması durumunda vakıf yetkili organının kararı ile Genel Müdürlüğün görüşü alınarak tamamlanacak.

Tasarı ile vakıfların izin almadan mal edinebilmelerine ve malları üzerinde her türlü tasarrufta bulunmalarına imkan tanınırken, mülhak, cemaat ve yeni vakıflar başlangıçta ve sonradan edindikleri mal ve haklarını izin almaksızın yönetim organlarının kararıyla değiştirebilecek.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2005 Çarşamba 06:56:48
Güncelleme :15 Haziran 2005 Çarşamba 07:03:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?