4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Çankaya'da hepatit B alarmı

Çankaya'da hepatit B alarmı 

Çankaya Belediyesi'nin koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için yaptığı sağlık taramasında vatandaşların yüzde 11'inde hepatit B virüsüne rastlandı. Sağlık taraması sonrasında tedavi olması gereken hastalar bir sağlık kuruluşuna yönlendirildi.



Çankaya Belediyesi, Temmuz 2006 ile Ocak 2007 tarihlerinde aralarında ilköğretim okulu öğrencileri, mahalle sakinleri, sivil toplum kuruluşu üyeleri, mahalle muhtarları ve ailelerinin de bulunduğu 12 bin 582 kişiyi sağlık taramasından geçirdi. Tarama sonrasında bin 322 kişide hepatit B virüsüne rastlandı. Çankaya Belediyesi Sağlık Daire Başkanı İşleri Müdürlüğü yetkilileri, 12 bin 582 kişi üzerinde yapılan sağlık taraması sonrasında bin 322 vatandaşta hepatit B virüsüne rastlandığını ifade ederek, "Yapılan çalışmaya katılanların yüzde 39'unda solunum yolu enfeksiyonu, yüzde 29'unda kan lipit düzeyi yüksekliği, yüzde 17'sinde yüksek tansiyon, yüzde 16'sında kansızlık, yüzde 11'inde hepatit B, yüzde 8'inde idrar yolları enfeksiyonu ve yüzde 2'sinde de deri hastalıklarına rastlandı. Durumu acil olanlar hastaneye yönlendirildi" şeklinde konuştu. 

Ortak kullanılan eşyalardan bulaşıyor

Hepatit B, karaciğer iltihabı anlamına gelen hepatit hastalığının etkeni olan virüslerden birisi olduğu belirtilirken, bulaşıcı olan hepatit B'nin belirtilerinin aşırı halsizlik, yorgunluk, iştah kaybı, bulantı, kusma, deride ve göz aklarında sararma, idrar renginde koyulaşma olduğu bildirildi. Hepatit B'nin en çok sterilize edilmemiş manikür ve pedikür setleri, tıraş bıçakları, makaslardan bulaştığı aktarıldı. Hepatitten korunmanın yolunun aşılanma olduğu kaydedildi.


ZAMAN
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2007 Salı 09:14:20
Güncelleme :23 Ocak 2007 Salı 09:22:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?