6
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Mahkumlar 1 milyon dolar kazandı

Kırşehir Yarı Açık Cezaevi'nde bulunan mahkumların, cezaevi bünyesinde oluşturulan atölyelerde ürettikleri mobilya ve mermerleri satarak 2007 yılı içerisinde 1 milyon dolar para kazandıkları bildirildi.

Kırşehir merkezde bulunan Yarı Açık Cezaevinde incelemelerde bulunan Vali M. Lütfullah Bilgin, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Emrullah Çuhadar ve Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Erol, mahkumların çalıştığı atölyeleri gezdi. Mermer, marangoz, demir, kay-nak ve fırın atölyelerin-de çalışan mahkumların, el emeği ve göz nuru ile hazırladıkları onyx işle-meler ve mobilyalar göz kamaştırırken, atölyeler-de 112 mahkumun çalıştığı öğrenildi. Kırşehir Yarı Açık Cezaevi'nde kurulu bulunan atölyelerde çalışan mahkumların, yoğun gayretleri ve temiz işçilikleri sayesinde 2007 yılı içerisinde 1 milyon 350 bin YTL para kazandıklarını kaydeden Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Erol, " Kırşehir açık cezaevinde şu an-da doğrama, mermer, demir, halı yıkama, fırın, oto yıkama atölyelerimiz faaliyet göstermekte. 2007 yılı itibariyle açık cezaevinde üretti-ğimiz ürünler olarak 1 milyon 350 bin YTL ciro gerçekleştirdik. Bu faa-liyetlerimiz içerisinde 60 bin YTL vergi ödedik. Bunun yanı sıra 40 bin YKL mahkumlarımızın sigorta primlerini yatırdık. Yine 60 bin YTL civarında mahkumlarımı-zın yevmiyelerini ödedik. 2007 yılı itibariyle yaklaşık olarak 380 bin YTL kar elde ettik. Asıl amacımız mahkumlarımızın boş vakitlerini kendilerine faydalı hale getirmek. Bu sırada da kendileri-ne meslek edindirmek. Bu sırada elbette mah-kumlarımız para da kazanıyor " dedi.

Atölyelerde 112 mahkumun çalıştığını söyleyen Erol," Maran-goz atölyemizde Türki-ye'de görev yapan ha-kim ve savcıların mo-bilya takımları ile oda takımlarını üretiyoruz. Bunlardan 80 takımı ürettik. Bir kısmı da de-vam ediyor. Biten mo-bilyaları yerlerine tes-lim ettik. Çalışmalarımı-zı artırarak devam etti-receğiz " dedi. Başsav-cı Erol, Kırşehir açık cezaevini diğer ceza-evlerinden ayıran en önemli özelliğin mer-mer atölyeleri olduğu-nu vurgulayarak," Kır-şehir'i diğer cezaevle-rinden ayıran en büyük özellik, biz mermeri iş-liyoruz. Mermer üretimi yapıyoruz ve onyx taşı işlemeciliği yapıyoruz. Kırşehir, mermer üre-timinde Türkiye'de ha-tırı sayılır bir yere sahip ve bu unvanını en iyi şekilde devam ettirme-ye çalışıyoruz " dedi.

Vali Bilgin de, mahkumların faydalı işlerle uğraşmalarının hoş bir davranış oldu-ğunu belirterek," İnsan-ların en değerli şeyi sa-hip oldukları zamandır. Özellikle cezaevinde yatan vatandaşlarımız çeşitli nedenlerle bura-da. Ama, buradaki za-manlarını da olabildi-ğince faydalı uğraşlarla geçirmeleri gerekir ki gerçekte onlar ceza hu-kukumuza uygun ola-rak buradan ıslah ol-muş vaziyette buradan çıksınlar. Yoksa boşta kalan insanların biliyo-ruz ki iyi şeyler düşün-mezler. Onların faydalı işlerle meşgul etmek gerekiyor. Kırşehir Açık Cezaevi'nde mahkum-ların kendi arzuları doğrultusunda sev-dikleri işlerle meşgul edilerek hem zaman-larının faydalı geçmesi sağlanı-yor hem de para kazanma-ları amaç-lanmış. Kırşehir-'de bulu-nan atöl-yelerimiz son dere-ce çalış-ma ko-şullarına uygun. İnşallah önümüzdeki aylarda yeni açık ce-zaevinde daha huzurlu bir ortam olacak. Mah-kumlarımız hem meslek sahibi olacak hem de faydalı işlerle uğraşa-caklar " dedi. Yapılan incele-me gezisi ve açıklama-lar sonrasında, cezaevi yetkilileri tarafından geziye katılan heyete ve basın mensuplarına onyx taşından yapılmış şekerlik hediye edildi.

Kırşehir'in Sesi Radyosu
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2007 Pazartesi 18:46:02
Güncelleme :31 Aralık 2007 Pazartesi 18:52:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hasan Tan IP: 86.91.50.xxx Tarih : 16.01.2008 15:55:49

herkezi kutlar basarilarinin devamini beklerim ve herkezi allah kurtarsin bizleri dusun meyin biz ler iyiz siz kendinize bakin