4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

KSO: "Ekonomide olumlu gelişmeler yaşandı"

Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, 2005 yılında ekonomi alanında çok sevindirici gelişmeler olduğunu belirtirken, bu gelişmenin herkese eşit yansımadığını dile getirdi.

Tahir Büyükhelvacıgil, Selçuk Otel'de düzenlediği basın toplantısıyla 2005 yılı ekonomisini değerlendirdi. 2005 yılında ekonomik alanda çok önemli gelişmeler yaşandığını belirten Tahir Büyükhelvacıgil, yeni yıla da büyük umut ve beklentilerle girdiklerini söyledi. Ekonomik alanda birçok rekorun kırıldığını dile getiren Helvacıgil, "Her şeyden önce 35 yılın en düşük enflasyon rakamına ulaşılmış, faiz hadleri bu gelişme paralelinde gerilemiş, ihracat 73.2 milyar dolara çıkmış, ekonomi yüzde 5'in üzerinde büyümüş, turist sayısı 21 milyonu aşmıştır. Ayrıca Avrupa Birliği yolunda çok önemli kilometre taşı olan müzakerelere de başlanmıştır" dedi.

Yaşanan bu gelişmelerin her kesime eşit yansımadığını ifade eden Tahir Büyükhelvacıgil, "Bu gelişmeyle birlikte bazı sektörler küçülürken bazı sektörler öne çıkmaktadır. Büyüme bir anlamda lokomotif sektörün, ne veya neler olduğuna bağlı olarak ekonomiye yansır. Küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin birçoğu genel olarak ekonomideki olumlu havadan etkilenmediklerini söylüyor. Bu durum büyümenin tam olarak tüm sektörlere yansımadığının göstergesidir" şeklinde konuştu.

Büyümenin ağırlıklı olarak ihracat odaklı olarak gerçekleştirildiğini vurgulayan Tahir Büyükhelvacıgil, "Buna nazaran yurt içi talep özel tüketim vergisi ve KDV gibi dolaylı vergilerle bastırılmaktadır. Yurt içi talep satın alma gücünün eksikliği nedeniyle yeterince gelişmemiştir. Tüketici güvenindeki artış kademeli olarak artarken, satın alma gücü de desteklenmelidir" dedi.

Sağlıklı bir gelişme için talep artışıyla birlikte yeterli tasarruf ve yatırım olması gerektiğini dile getiren Büyükhelvacıgil, "Sanayicilerimizin başarılarının değeri, sanayi üretiminin önünde duran zorluk ve engelleri düşündüğümüzde bir kat daha artmaktadır. Son 10 yılda GSMH'daki vergi yükü yüzde 40'ın üzerinde artmıştır. Enerjiye rakip ülkelerin çok üzerinde bedeller ödemekteyiz. Kayıt dışı faaliyetlerin neden olduğu haksız rekabet artarak sürmektedir. Türk lirası aşırı değerlenmiş durumdadır" şeklinde konuştu.

KSO olarak 2006 yılı için temennilerini ifade eden Tahir Büyükhelvacıgil, "KSO olarak istikrarlı ve sürekli gelişmenin ve büyümenin teknolojisi yoğun alanlarda yatırımların hızlanması, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerimizin işbirliğine ve yeri geldikçe birleşmelerle piyasa paylarını arttırmaları, yapılan her işte ve üretimde markalaşmanın sağlanması, üretimde kalite ve standardizasyonun arttırılması sayesinde mümkün olacağına inanıyoruz. Anadolu tasarrufu ve birikimlerinin sağlıklı bir şekilde yatırıma ve üretime dönüşmesi tek arzumuzdur" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2006 Cuma 22:14:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?