4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Tuz Gölü'nü kurtarma seferberliği!

Su seviyesi giderek azalan ve sadece atık sularla beslenen Tuz Gölü'nü kurtarmak için çalışmalara hız verildi. 

Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 50'sinden fazlasını sağlayan Tuz Gölü'nü kurtarmak için yapılan çalışmalarda sona geliniyor. Konya İl Çevre ve Orman Müdürü Nuri Kunt, Tuz Gölü'nün sahip olduğu biyolojik çeşitlilik değerleri bakımından Türkiye ve dünyadaki sayılı yerlerden birisi olduğunu belirterek, "Tuz Gölü havzasında yoğun olarak sürdürülmekte olan tarımsal faaliyetler nedeniyle yeraltı suları aşırı kullanılmakta, buna bağlı olarak ta son yıllarda su kaynaklarında azalma ve topraklarda çoraklaşma görülmektedir. Ayrıca, havza içinde yer alan yerleşim ve endüstri merkezlerine ait kanalizasyon atıkları gölde kirlilik oluşturarak bölgeye özel biyo çeşitliliğin muhafazasını ve sürdürülebilirliğini tehdit altına almaktadır" dedi. 

Bu kirlenmenin önlenmesi için Tuz Gölü Entegre Çevre Projesi hazırlandığını da dile getiren Nuri Kunt, "Bu proje kapsamında Tuz Gölü'nün çevre belediyelerce, özellikle Konya şehrinin evsel ve endüstriyel atık sularla kirlenmesine mani olmak için, Konya Kanalizasyon Sistemi Bağlantılı Arıtma Tesisi projesi hazırlanmıştır. Ayrıca, arıtma tesisleri faaliyetine başlanabilmesi için şehir kanalizasyonu toplayan kuşaklama sistemi projeleri hazırlanmıştır" şeklinde konuştu. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tuz Gölü'nü Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Konya Milletvekili Özkan Öksüz ise hazırlanan proje için İspanya hükümetinden uygun kredi aldıklarını ifade ederek, "Bu kredi 2005 yılında onaylandı ve proje uygulanmaya başlandı. Projenin en büyük ayağını Konya Atık Su Arıtma Tesisi oluşturuyor. Konya Büyükşehir Belediyemizce yapımı üstlenilen ve yapımına 2 yıl önce başlanılan tesis, 2008 yılında hizmete girecek ve Konya'nın atık sularını arıtarak Tuz Gölü'ne temiz olarak aktarılmasını sağlayacak. Ayrıca göle sınır olan Cihanbeyli ve Kulu ilçelerinden göle gelen atık suların temizlenmesi için de bu ilçelerimizde atık su arıtma tesisleri kurulacak. Göle sınır Aksaray ve Şereflikoçhisar'da üzerine düşeni yapıyor. Ayrıca çoğu ilde bile bulunmayan katı atık tesisleri bu ilçelerimizde yakın zamanda faaliyete geçerek Tuz Gölü'nün kirlenmesi önlenecek. Ayrıca çiftçilerimizin kaçak kuyular açmaması ve vahşi sulama yapmaması için yağmurlama ve damla sulama teşvik edilerek kaçak kuyu açanlara ceza-i işlem uygulanacak" şeklinde ifade etti.
iha
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2007 Perşembe 11:26:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?