3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

MÜSİAD: Konya istediği yatırımları alamadı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şube Başkanı Selçuk Öztürk, döviz kuru sebebiyle firmaların ithal mala yöneldiğini söyledi.

MÜSİAD toplantı salonunda bir basın toplantısı düzenleyen Selçuk Öztürk, 2005 yılında ekonominin ve siyasetin istikrar içinde geliştiğini ancak işsizlik ve cari açığın hala risk teşkil ettiğini bildirdi. YTL'nin döviz karşısında aşırı değer kazandığını, bunun ihracatçıları zor duruma soktuğunu da dile getiren Öztürk, "YTL'nin değeri reel ölçüde yüksektir. Bu durum firmalarımızın uluslar arası piyasalarda rekabette bir baskı unsuru oluşturmaktadır. Döviz kurunun düşük olması nedeni ile firmalarımız ithal mallara yönelmiştir. Dolar kurunun 1.4 - 1.5 YTL seviyelerinde denge kuru haline getirilmesi gerekmektedir" dedi.

İstihdamın üzerinde SSK ve vergilerin ağır yük teşkil ettiğini de ifade eden Selçuk Öztürk, "Bu konuda asgari ücretliden vergi alınmaması ve SSK, işveren ve işçi paylarında yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerekir. Gayri Safi Milli Hasıla da yüzde 30'a varan artışa rağmen işsizlik oranında ciddi bir azalma olmamıştır. Sanayimiz nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamazken işsizlerde istihdam edilemiyor" şeklinde konuştu.

2005 yılında Konya'nın uzun yıllardır beklediği projelerin hayata geçirilemediğini vurgulayan Öztürk, 2006 yılının reel kesimin ekonomik canlanmayı hissedeceği bir yıl olması gerektiğini söyledi. 2005 yılında Konya'ya ayrılan bütçede fazla bir artış olmadığını da kaydeden Selçuk Öztürk, "KOP projesi Konya için hayati bir önem taşımaktadır. Projenin tamamlanması için toplam 2 milyon 400 bin YTL ye ihtiyaç duymaktadır. 2006 yılında Konya-Çumra 3. merhalesinin tamamlanması için gerekli payın ayrılması gerekmektedir. Bir diğer konu ise Konya'nın teknik üniversite ihtiyacıdır. Selçuk Üniversitesi Türkiye'nin en büyük üniversiteleri arasındadır ancak ikinci bir üniversite zaruret haline gelmiştir. Kurulacak üniversitenin teknik üniversite olması da şarttır. Ayrıca Konya'ya bir sivil hava alanı mutlaka yapılmalıdır çünkü bu kapasite Konya'da mevcuttur" ifadelerini kullandı.

.
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2006 Çarşamba 17:59:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?